Timmermans Kriek Lambic

ÖL 4.5%
Skapades 2010-06-26 av iglaset
Betyg
30 156 5.45
Senaste betygen
Thornblad
2013-06-22 7
m81mlm
2013-06-09 4
MrHonken77
2013-04-30 1
systematica
2013-04-19 7
Busigakillen
2013-03-15 4
Smakbeskrivning: Stor, fruktig körsbärsdoft med kärnkaraktär. Medelfyllig, frisk och syrlig smak med liten sötma och körbärskaraktär men ändå typisk ölkänsla. Syrlig och frisk eftersmak med tydlig lambickaraktär samt balanserande bitterhet.
Passar till: Kriek är idealiskt som aperitif eller välkomstdrink. Det är också gott till milda ostar, chokladdessert. Man kan också göra en granité på det, mycket uppfriskande!
Övrigt: I Senne-dalen sydväst om Bryssel brygger man öl utan att tillsätta jäst. Ölet spontanjäser med hjälp av de jästsvampar och andra mikroorganismer som finns naturligt i luften. Denna typ av öl kallas för lambic. Kriek görs av lambicöl som efter att ha lagrats på ekfat blandas med körsbär i stora öppna jäskar. Brouwerij Timmermans använder 100kg körsbär till varje fat som rymmer 650 liter lambic. När körsbären hälls i ölet sätter en andra jäsning igång. Efter sex till nio månader återstår endast skal och kärnor av körsbären och ölet har fått en tydlig smak av körsbär. Ölet buteljeras utan pasteurisering och filtrering för att det ska utvecklas vidare i flaskan. Brouwerij Timmermans grundades redan 1781 och ägs idag av Brasserie John Martin. Kriek Tradition är en syrligare variant som mer liknar gamla tiders kriek. Lambicölet har lagrats längre tid på ekfat innan körsbär tillsätts.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
250 ml 16 Kr 166603 Ordinarie
250 ml 16 Kr 1666 Ordinarie
mange
2007-04-17 6

lasseg
2007-04-17 4

Rogge
2007-04-17 4

Kommentarer
lunken
Anton Bergs marsipan
6
jonas861
Inte alls min typ av öl, men passar fint när gästerna kommer.
5
Alex_alkis
Smakar inte öl för 5 öre, men det finns det andra som inte heller gör. Ölen är god och läskande. Mer åt saft- eller ciderhållet. Väldigt sötsliskig.
7
Kaminos
Är detta en öl?
3
Gorkyman
Ja rätt gott, men att detta är öl, känns väldigt konstigt. Mera som cider. Körsbärssmaken är stark, med en liten touch av bittermandel. Lätt lätt maltsmak.
7
RollE2k
Nej altså, folk får klanka ner på denna öl hur mycket de vill - men faktumet kvarstår att den har kanonfina körsbärs/bittermandeltoner. Bortser man från sötman/sötningsmedlet och lite avsaknad av syra så är den faktiskt riktigt god - Och prisvärd är den dessutom. Köp Timmermans Kriek Tradition, så får ni osötade originalet som är ännu bättre. 6.5p
6
m81mlm
Typ sämre godis
4
Merre
Jag gillar körsbär
6
Raceai
Nej!
1
pbodenhem
Varför har man sötningsmedel i öl.....
3
Brink
Först så tror jag att det finns betyyyydligt mycket bättre Krieks än denna, men! jag blev som vissa andra positivt överraskad. Har gått förbi denna i flera år och bara sneglat på den. Gillar Gueuze och Framboise, men denna kategori kommer att inhandlas igen. Drivor med mogen och söt körsbärsdoft, tyvärr knappt någon funk, lite syra och lätt sötma. Nu suktar jag efter en brutalt syrlig funkbombs Kriek!
6
Swappo
Jag blev positivt överraskad av denna. Gillar lambic och gueze mycket, men trodde inte att denna skulle vara nå vidare, men den var rätt lattjo att dricka. Skön känsla i munnen, lite småotrevlig eftersmak dock. En svag 6:a i betyg får den dock.
6
Mikael8212
Positiv fruktöl, behåller faktiskt ölsmak och inte blir cider.
8
TimmyJ
Shit. Positivt överraskad! Körsbär, marsipan, syrligt, sött och torrt. Min första lambic, för övrigt. Kommer lätt köpa mer inom genren om dom smakar så här torrt och fint. Lite för söt, enda klagomålet.
7
lunken
Om man tycker att den inte smakar öl, vet man ens vad definitionen av öl är? Begreppet är vidare än lager och ale... Det är dock synd att man inte kan få fram den här snajdiga smaken utan sötningsmedel... för den är grym i rätt sammanhang.
6
Lazlo440
Gillar egentligen inte öl som inte smakar öl men för sin kategori var den god. Bättre än någon alcoläsk jag någonsin smakat i alla fall!
7
mrgung
Gillar hallon varianten mer, men okej med en mellan de "riktiga" ölen.
6
MarcLager
God en klunk eller två, sen blir det bara sött!
4
kittylitter
Tydlig doft av bittermandel och körsbärskärnor. Smaken är överraskande söt; i själva verket alldeles för söt. Trodde den här skulle vara uppfriskande, men icke. Häller ut halva.
5
scarpia
Sötsliskig. innehåller tillsatta aromer och sötningsmedel!
1