Bollinger Grande Année Brut - 1997

MOUSSERANDE VINER 12%
Arvid Nordquist H.A.B.
Skapades 2007-01-20 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Champagne Frankrike
Druva
Pinot Noir
Senaste betygen
Bollinger är ett legendariskt och anrikt champagnehus i elitklass. Bollinger har en egen magnifik stil med stor andel Pinot Noir, första jäsningen på gamla träfat och ovanligt lång flasklagring - detta ger den klassiska
bollingerkaraktären. Bollinger är med sin tyngd och mognad en perfekt matchampagne. De egna odlingarna täcker ca 70% av druvbehovet, vilket är mycket i Champagne.

Framställning: Den första jäsningen skedde på små ekfat med olika crus, kvalitet och druvsort för sig. Detta ger Bollinger möjligheten att ha en väldigt strikt urvalsprocess. 75% kommer från Grand crus och 25% från Premier crus.
Druvblandningen består av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Endast gamla ekfat används (fem år eller äldre) för att garantera att inga tanniner eller ekdofter påverkar vinet. Denna metod ökar både den aromatiska komplexitetet och åldringskapaciteten för vinet. Den andra jäsningen sker på flaska och därefter lagras vinet på sin jästfällning under fem år, vilket är betydligt längre än minimikraven på tre år för en årgångschampagne. Under denna process har riktiga korkar använts i flaskorna, till skillnad mot bruket av "crown caps". Detta för att få ett större skydd mot oxidation. Efter dégorgeringen som sker för hand tillsätts den mycket knappa dosagen (den vedertagna tillsatsen av socker) på 7-9 gram/liter, vilket kanske ger den torraste och kraftigaste Champagnen på marknaden. Före försäljning får champagnen vila minst tre månader.
Karaktäristik: Gyllengul färg. Stor, komplex doft av exotisk frukt och mogna röda höstäpplen, rostat bröd och hasselnötter. Kraftfull med fin koncentration och toner av lime och äpplen samt en aptitretande krispig syra.
Användning: Allt från havets läckerheter naturell till gåslever och halstrade pilgrimsmusslor med svamprisotto.
Övrigt: Grande Année är Bollingers prestigechampagne och tillverkas endast de allra bästa åren. Världsledande champagneauktoriteten Richard Juhlin ger den 96 poäng! 1996 - årgången som var legendarisk redan innan den släpptes! Det var en av de varmaste årgångarna på hela 1900-talet, vilket gav exceptionellt mogna druvor. Trots detta behölls syran knivskarp! Detta indikerar ett både tillgängligt och lagringsdugligt vin vilket är unikt för Champagne!
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
1500 ml 1580 Kr 9991006 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer