J Bally - 1993

SPRIT 45%
Galatea Spirits
Skapades 2007-11-28 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Typ: Mörk rom, rhum agricole
Producent: Plantation J Bally, Martinique (La Martiniquaise, Frankrike)
Smak & Doft: Stor, komplex doft med inslag av bland annat torkad frukt, nötter och vanilj. Smakrik rom med angenäm fatkaraktär och inslag av torkad frukt och örter. Lång intensiv eftersmak med ton av nötter, knäck och torkade fikon.
Passar till: J Bally Millesime passar som digestif, gärna med lite mörk choklad som tilltugg.
Övrigt: Rom görs vanligtvis av melass, en överskottsprodukt från socker- framställning. På Martinique skiljer man dock på rom gjord på melass, rhum industriel, och rom som görs av saften från pressade sockerrör, rhum agricole. Denna saft jäses till ett slags sockerrörsvin som sedan destilleras. Rom gjord på detta sätt får en mer komplex och fruktig smak. J Bally producerar endast rhum agricole.
J Bally’s historia går tillbaka till 1774. Detta år anlade familjen Lajus ett sockerbruk i Carbet på västra Martinique. Drygt hundra år senare anställde familjen Jaques Bally som snabbt startade en destillationsanläggning i anslutning till bruket. 1918 kunde han överta destilleriet och driva det som sitt eget. Trots att J Bally Rhum av många räknades som en av de bästa romsorterna var man tvungen att stänga destilleriet år 1974. Än idag kommer större delen av sockerrören från familjen Lajus egendomar, men destillationen sker i Saint- Marie på öns östra sida. Årgångsbetecknad rom är relativt ovanligt och J Bally är känd för sin årgångsrom. Årtalet som anges är destillationsåret. Faten har tidigare använts för lagring av amerikansk bourbon.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
700 ml 469 Kr 1053901 Beställning
Kommentarer