Clash of the titans..


2012-09-26 av lasseg

iGlasets lasseg funderar kring våra stora bryggeriers "craft beer"-satsningar den senaste tiden. Bu eller bä? Läs hela artiklen så får du veta vad han tycker..

Det börjar med ett paket i brevlådan.


Likt andra i den svenska öl/internet-scenen fick jag i veckan ett paket från Carlsberg innehållande deras senaste satsning: "Backyard Brew - The Lawn Mower":http://www.iglaset.se/articles/42202-Backyard-Brew-The-Lawn-Mower.


För er som missat, Carlsberg Sverige hoppar härmed ombord craft beer-trenden med ett trendigare och mindre gubbigt varumärke än deras redan etablerade "Jacobsen":http://www.iglaset.se/producers/6273.


Bara det faktum att en gigant som Carlsberg blickar i den här riktningen av marknaden är ju otroligt talande för hur stor plats craft beer tar i Sverige. Och om nu Carlsberg vill ta ett steg mot mer smakrik och karaktärsfull öl så är väl det ett bra steg, eller? Eller är det så att Carlsberg är ölvärldens Riddar Kato och vägrar släppa ifrån sig ens en promilles andel av sin redan väl beskärda del av ölmarknaden? Lite grand som skolgårdens mobbare som jagar ner nördiga craft brewers i mörka gränder och smiskar dem med sin egen medicin samtidigt som de upprepat skriker "Stop hitting yourself, stop hitting yourself"..?


Lawn Mower är Backyards debut-öl, detta är den gratis sil som får dej, likt den humlepundare du vill göra sken av att du är, att bedyra för dina imponerade bekanta hur häftig din öl är, och hur töntiga de är som inte dricker craft beer.


Konspirationsteoretiker och foliehattar får ursäkta, men nog låter det lite så här bland öl-nördarna just nu? Och nånstans här ska väl vi börja gnälla på alla hipsters som tror de vet nåt om craft beer, och hur vi drack fin-öl långt innan det var coolt?


Om nu Carlsberg (och Spendrups också för den delen) lanserar “nybörjar-öl”, inkörsportar till en skön ny värld av smak och kvalitet så är väl det ett fantastiskt tecken på hur långt ölkulturen kommit i Sverige? Eller ska vi sitta och sura som gubbgriniga bitches och bedyra att "Bells Two Hearted Ale":http://www.iglaset.se/articles/18906-Bells-Two-Hearted-Ale har mycket bättre humleprofil än "Pistonhead":http://www.iglaset.se/articles?str=pistonhead&commit=S%C3%B6k? Eller förfäras hur någon ens vågar tänka på "Pliny the Elder":http://www.iglaset.se/articles/12343-Russian-River-Pliny-the-Elder i samma kvartal som "Lawn Mower":http://www.iglaset.se/articles/42202-Backyard-Brew-The-Lawn-Mower?


Jag säger inte att Pistonhead och Lawn Mower är fantastiska och underbara öl som jag vill dricka resten av mitt liv. Men jag vill mena att de faktiskt gjort mer för ölkulturen i Sverige de senaste åren än säg, tja… "Närkes Kaggen Stormaktsporter":http://www.iglaset.se/articles/10433-N-rke-Kaggen-Stormaktsporter.


Oh snap, vad säger karln!? Men tänk så här då.. hur många har druckit Kaggen de senaste åren? Två hundra pers? Och hur många har druckit Pistonhead och (kommer dricka) Lawn Mower? Tjugo tusen, hundra tusen? Och hur många av dem har gått vidare till tyngre grejer. Tyngre grejer från ditt "favoritbryggeri":http://www.iglaset.se/producers/560. Och ju fler som dricker öl från ditt favoritbryggeri, desto mer (och bättre) öl kan de brygga. More good beer for everyone. Vad gnäller du över?


Som sagt, jag tycker varken att Pistonhead eller Lawn Mower är fantastiska öl, men de är bättre än medelprodukterna från båda bryggerierna. Så, på det stora hela bryggs det en aningens aning mindre tråkig öl i Sverige.


Det är nu jag inser att vi nog behöver ha ett kommentarsfält här på nyheterna.. ta er ilska till vår "facebook-sida":http://www.facebook.com/pages/iglasetse/142287372454202 under tiden.

Tillbaka