Long time no see..


2013-04-23 av lasseg

Nu var det pinsamt längesedan vi sågs. Vad gör du nuförtiden? Varför hör du aldrig av dej?

Jooo, som många användare påpekat så har det ekat tomt i korridorerna här på iGlaset den senaste tiden. Åtminstone på nyhetsfronten. Ni användare är flitiga och rejtar på - det gillar vi! Keep calm and rejt on...


Den enkla förklaringen till vår bristande nyhetsuppdatering är helt enkelt att våra riktiga jobb (läs: de jobb vi får lön för...) har tagit all vår lediga tid i anspråk senaste månaderna. iGlaset drivs ju fortfarande på ren ideell basis och det finns tyvärr inte nog med timmar på dygnet ibland för att hinna med både jobb och iGlaset.


Men, denna månad har lasseg hunnit med att smutta på systembolagets nyhetslanseringar så utan närmre fördröjning är vi stolta att presentera en kringflackande konsults tankar kring majnyheterna.


Som vanligt hittar ni hela recensionen inne på artikels sida, här samlar jag några övergripande funderingar och tankar.


Ingen har väl missat kontroversen kring "Amagers Sinner Series":http://www.iglaset.se/articles?str=sinner+series&commit=S%C3%B6k "Lust":http://www.iglaset.se/articles/30721-Amager-the-Sinner-Series-Lust som fick se etiketten censurerad pga den (tecknade!) yppiga damen som prydde(?) omslaget. Där brast bägaren för systembolaget och man skrek på censur.. Brill fick plocka fram tuschpennan och helt enkelt måla över det som antagligen utgör det största hotet mot svensk moral och dryckeskultur - humor. Svagt bolaget, jävligt svagt. Det här är inte första gången kontroversiella(?) etiketter censureras av bolaget, kommer ni ihåg "Founders Breakfast stout":http://www.iglaset.se/articles/22622-Founders-Breakfast-Stout ? Eller "Titan IPA":http://www.iglaset.se/articles/11790-Great-Divide-Titan-IPA? Roligast av allt är väl hur Falcons Julmumma fick en släng av sleven när bolagets moralpredikare efter sisådär trehundra år upptäckte att det ju är barn med på etiketten - varpå Falcon gjorde det enda rätta och bytte ut snorungen mot en falk. Det är humor på riktigt. Censur eller inte, ölen ifråga smakade rent utav helvete så illa. Det ska föreställa en belgisk strong ale och regelbundna läsare är vid det här laget bekanta med mina två paradfraser: "Inte nog med humlearom" och "Belgisk öl är inte söt, den är torr". Tyvärr har man fallit totalt för den senare synden här och gjort en vidrigt söt odrickbar tolkning av belgisk strong ale. Undvik denna lustens synd och satsa på "högmod":http://www.iglaset.se/articles/45526-Amager-the-Sinner-Series-Pride istället som är en smaskig imperial stout helt enligt konstens alla regler.


Bra belgare å andra sidan representeras denna månad av "Saison de Dottignies":http://www.iglaset.se/articles/29600-De-Ranke-Saison-De-Dottignies som varmt rekommenderas.


"Mikkeller":http://www.iglaset.se/producers/68 figurerar flitigt på hyllorna i Maj och vi hittar denna fullkomligt fenomenala "Kriek":http://www.iglaset.se/articles/45508-Mikkeller-Spontancherry-Frederiksdal och den senaste tillskottet till "K:rlek":http://www.iglaset.se/articles/45101-Mikkeller-K-rlek-V-r-Sommar. Båda står för Mikkeller i högform men framförallt Krieken är helt hysterisk, gillar man surt - och det ska man, så är det bara att slanta upp.


När vi ändå är inne på surt, danska "Sans Frontiere":http://www.iglaset.se/articles/45506-To-l-Sans-Fronti-re-White-Wine-Barrel och norska "Tindved":http://www.iglaset.se/articles/45507-N-gne-Tindved fyller på med funk rejält. Jag personligen gillade Sans Frontiere mer och tyckte att Tindved kändes lite väl tunn.


I presentationssammanhang pratar man ofta om "segways", alltså en tanke som leder vidare till en annan. Häng med på den här (i sann På Spåret-anda). Suröl ja, den kanske största ölupplevelsen hittills i min karriär som maltpundare kom i form av "Cantillon Soleil de Minuit":http://www.iglaset.se/articles/9335-Cantillon-Soleil-de-Minuit, ett unikt samarbete med "Akkurat":http://www.akkurat.se/ (där jag för övrigt i skrivande stund njuter av en "Vigneronne":http://www.iglaset.se/articles/9327-Cantillon-Vigneronne). Det var en engångsföreteelse där man blandat i hjortron i Cantillons redan magiska lambic och resultatet var magiskt. Nu har de goda människorna på Akkurat insett att världen är en på tok för mörk och hemsk plats utan hjortonslambic och en ny batch är på gång. Men, nu drog jag iväg.. Hjortron och öl var det.. För något år sedan kokade "BrewDog":http://www.iglaset.se/producers/525 upp en batch "IPA spetsad med hjorton":http://www.iglaset.se/articles/29530-BrewDog-Hello-my-name-is-Ingrid enligt önskemål från det eminenta forumet borta hos "BeerSweden":http://beersweden.forumflash.com/. Resultatet sålde slut snabbare än du kan säga Rubus chamaemorus så nu har grabbarna på "Mankerbeer":http://mankerbeer.com varit i Skottland och kokat ihop en ny batch. Det är en bra dIPA, full av humlearom - och torr dessutom. Nog kan man ana lite hjortron också, men förvänta er inte en sumpig hjortronmyr i aromen. Men vi kan inte låta bli att tycka att det här är ett sånt där hyss som guds änglar klappar i händerna åt och iGlaset tycker att det här är precis den typen av samarbeten som gör den svenska ölscenen så fantastiskt levande och grym!


Slutligen vill vi slå ett slag för Sveriges bästa lager - det är självklart "Lunator":http://www.iglaset.se/articles/4001-Grebbestad-Lunator vi syftar på. Med dubbelbock så här perfekt så är det svårt att motivera varför man ska lagra själv när bryggerierna gör ett så otroligt bra jobb själva.


Det får nog vara allt för i maj, jag hoppas kunna vara lite mer regelbunden mellan uppdateringarna i framtiden och tycker det är motiverande och inspirerande när ni hör av er och gnäller på att nyheterna är fyra månader gamla.


Som sagt, keep calm and rejt on!

Tillbaka