Corte Sant' Alda Recioto - 2004

RÖDA VINER 15%
Vinovativa
Skapades 2007-04-19 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Redan kejsare Augustus drack ett vin av torkade druvor, s.k. Retico. Detta namn transformerades senare till dagens Recioto.

Corte Sant’Alda torkar druvorna till sin Recioto ca en månad längre jämfört med firmans Amarone och ”russinen” pressas inte förrän i mars efter fem månaders torktid. Att musten dessutom jäser och lagras i små ekfat adderar ytterligare en smakdimension.

Marinella Cameranis Recioto är en närmast överdådig upplevelse som trots rejäl sötma aldrig upplevs kladdig tack vare vinets uppstudsiga syra. Recioto är ett av världens mest anrika viner och hos Corte Sant’Alda blandas historiens vingslag med ren och modern fruktighet på bästa sätt.

Druvor: 50% Corvina, 50% Rondinella
Klassificering: Recioto della Valpolicella DOC
Geografi: Vingårdarna ligger nordöst om Verona i den lilla byn Mezzane di Sotto
Smaktyp: Klassisk
Karaktär: Fyllig, intensivt fruktig arom med björbär, mörka plommon och moreller. Komplex, drygt halvsöt smak med glimrande syra där ekfatsvaniljen balanserar fruktigheten perfekt. Kan sparas.
Passar till: Ostar med påtaglig sälta, t.ex. Parmesan
Serveringstemperatur: 14°C
Total produktion: 3.000 flaskor (500 ml)
Vingård: Cavallero (1,7 ha), Tomasotti (1,8 ha), Pra Alto (
Planterades: 1960-1998
Jordmån: Kalksten.
Altitud: 250-300 m.ö.h.
Antal rankor per hektar: 3000-6.200
Skörd: För hand i början av oktober
Skördeuttag: 1,0-1,2 kg/ranka (70% försvinner under torkn.)
Framställning: Musten jäser i mars året efter skörd med naturlig jäst i 118 liters franska ekfat. Efter avklarad malolaktisk jäsning lagras vinet ca 12 månader i dessa små fat.
Lagring: 0-10+ år
Odlingsform: Biodynamiskt odlat
Övrigt: Samtliga druvor är biodynamskt odlade
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
500 ml 319 Kr 9745702 Beställning
Kommentarer