Kleine Zalze Reserve Sauvignon Blanc Chenin Blanc

VITA VINER 13.5%
VinUnic
Skapades 2007-10-06 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Druva: Sauvignon Blanc 60%, Chenin Blanc 40%
Totalsyra: 6,2 g/l Restsötma: 3,6 g/l
Producent: Kleine Zalze är ett ungt och ungdomligt vinföretag med djupa rötter i Stellenboschs vinhistoria. De första vinstockarna planterades på egendomen redan 1683, men när nuvarande ägarna köpte egendomen 1996 startade de ett omfattande upprustningsprogram. Det omfattade inte bara vingårdar och källare. En golfbana med tillhörande restaurang och gästboende skulle anläggas. I dag är allt på plats och vinerna väl etablerade. Ägarna Jan Malan, vinbonde i tredje generationen från området Wellington, och hans svåger, Stellenbosch-advokaten Kobus Basson, har t o m kunnat utöka egendomen med 40 hektar i anslutning till de ursprungliga 30 hektaren på Kleine Zalze. Till det kommer också de ca 200 hektar som man har kvar i Wellington. Jan Malans vinfilosofi är densamma som många andra anammat i dag – bra viner görs i vingården och ju mindre man ingriper i den naturliga processen, desto bättre vin.

Han lever som han lär. I den hypermoderna anläggningen har antalet mekaniska hjälpmedel minimerats. Man avstjälkar inte druvklasarna, juicen är självrunnen och pumpning sker med mjukast tänkbara teknik. Inbäddad i granitgrunden finns den nya lagringskällaren med plats för 1000 fat. Jan Malan tar själv hand om vingårdarna medan man för källararbetet engagerat den unge vinmakaren Johan Joubert, som tidigare arbetet på Boland Winery och som fick sitt genombrott då han erövrade titeln ”Årets vinmakare”, utdelad i samband med International
Wine and Spirit Competition i London 2001.
Information/Vinifikation Vinifiering: Sauvignon blanc-druvorna avstjälkades och juicen fick vila på skalresterna ett tag innan jäsning vid låg temperatur sattes igång med hjälp av odlad jäst. Vinet fick sedan vila sur lie(tillsammans med jästfällningen) i tre månader. Chenin blancdruvorna
skördades tidigt om morgonen och kyldes genast ner till 12°C och pressades.
Juicen stabiliserades efter en kort tids skalkontakt och fick även det vila på jästfällningen i tre månader. Därefter blandades vinerna och fick ytterligare en månad på sig att integreras.
Beskrivning: Det här är ett vin som domineras av sauvignon blanc-druvornas kryddighet och fräscha syra i kombination med chenin blanc-druvornas runda, feta och lite eldiga karaktär. Ett fräscht vitvin som har mer karaktär av Frankrike än av Nya världen.
Speciellt rekommenderade glas: Vinum Sauvignon Blanc
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
3000 ml 199 Kr 2702208 Beställning
Kommentarer