Nicolas Catena Zapata - 2002

RÖDA VINER 14%
VinUnic
Skapades 2008-08-04 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2002
2005
2008
Druva: Cabernet Sauvignon 52%, Malbec 48%
Producent: I Argentina har man odlat vin sedan spanjorerna koloniserade landet på 1500-talet. Men det är mindre än 20 år sedan man inledde försöken att göra vin som kan betecknas som kvalitetsviner. Nicolás Catena var den som startade den utvecklingen. Han driver idag det företag som hans namne och farfar startade när denne emigrerat till Argentina från Italien.

Nystarten skedde i början av 1980-talet. Nicolás Catena hade varit i Kalifornien och imponerats av den tekniska utvecklingen och forskningen – inte minst vad gäller bevattningskontroll. Hemma i Mendoza inledde han ett projekt som innebar plantering på högre höjd (Catenas vingårdar ligger på mellan 600 och 1.500 meters höjd), noggrann bevattningskontroll samt lågt skördeuttag. Andernas sluttningar har visat sig väl lämpade för en mängd druvsorter, men speciellt Malbec, Chardonnay och Cabernet Sauvignon. Nicolás idéer om hur vingårdar ska skötas har gjort Catena till ett världsnamn. Han har inspirerat andra argentinska odlare till ett rejält kvalitetslyft, men framförallt gör han själv viner som kan mäta sig med världens allra bästa!

Information/Vinifikation: Vinerna ”Nicolas Catena Zapata” framställs endast exceptionellt bra årgångar. Druvorna har legat med skalkontakt i 31 dagar. Efter avslutad jäsning har det legat 22 månader på 100 % nya franska Taransaudfat.
Beskrivning: Mörkröd färg. Stor komplex doft med inslag av svarta vinbär, blåbär, hallon, körsbär och viol. Smaken är djup, rik och elegant med mogna tanniner, mörk frukt och inslag av svarta vinbär, körsbär och kryddor.
Passar till Kraftigare kötträtter, grytor och vilt. Lagrade hårdostar.
Speciellt rekommenderade glas: Vinum Bordeaux
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 495 Kr 8879401 Beställning
Kommentarer