Masi Masianco Pinot Grigio Verduzzo - 2010

VITA VINER 13%
Philipson & Söderberg
Skapades 2007-08-27 av iglaset
Betyg
0 7 0.0
Senaste betygen
chuck
2015-08-12 7
xmicke
2015-03-30 6
Matwo
2014-11-15 5
Gilgamesh
2009-09-06 6
mithris
2009-04-23 5
Karaktär: Vinet har en ljust klargul färg, Doften är neutral (pinot grigio) med en viss blommighet från den fetare verduzzon, eventuellt svaga spår av fatjäsning. Smaken är rik och bred men tydligt dominerad av den elegans som Friuli-pinot grigio bär med sig.
Druvor: Pinot Grigio 75%, Verduzzo 25%
Lagras: Vinner inte på lagring.
Passar till: Passar till aperitif, perfekt till hors d’oeuvres, vit fisk och ljust kött, gärna med en veloutésås.
Mer om Masi Masianco: Masi är välkänt för sin passion för viner gjorda på torkade druvor – appassimento – och den dubbla jäsningen som t ex i Campofiorin och argentinska Passo Doble. Här är ytterligare ett exempel på dubbeljäst vin, eller Ripasso som Sandro Boscaini har valt att kalla metoden. Den fetare och rundare Verduzzon tillför vinet en bredd och rondör som gifter sig väl med den lättare och elegantare Pinot Grigio. Den slutgitliga blandningen är 75% Pinit Grigio och 25% Verduzo. Pinot Grigio skördas i slutet av augusti vilket är relativt tidigt, för att behålla maximal syra och fräschör. Vinet får jäsa vid låg temperatur och den malolaktiska jäsningen stoppas vid ca 50%. Verduzzo skördas i slutet av september och får sedan torka tre-fyra veckor innan vinifiering. Druvan passar bra att torkas pga sitt tjocka skal och ger en extra koncentration till vinet. De torkade druvorna får genomgå en kort kallmaceration före jäsningen som f ö sker på ekfat, där genomgår vinet också fullkomlig malolaktisk jäsning. De två vinerna blandas och får vänja sig i ca tre månader före buteljering.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 85 Kr 241501 Ordinarie
375 ml 49 Kr 241502 Ordinarie
chuck
2015-08-12 7

xmicke
2015-03-30 6

Matwo
2014-11-15 5

Gilgamesh
2009-09-06 6

mithris
2009-04-23 5

downtown
2009-04-16 5

ravon
2007-07-19 6

Kommentarer