Lindemans Kriek Cuvée René

ÖL 6%
Skapades 2010-06-26 av iglaset
Betyg
6 34 7.05
Senaste betygen
Zeilon
2013-10-28 8
Kenneth Langstrom
2013-10-08 3
eriked
2013-01-20 8
Divko
2013-01-19 9
Kinski
2013-01-04 8
Nowadays, Lambic on draught is hard to find. Only in a few pubs in and around Brussels you still can taste the curious sherry-like flavoured beer. Nevertheless, since 1880, Lambic was bottled to simplify transport but also for conservation properties. This method was the birth of Gueuze: Before the bottling of the Gueuze, a blend is made of 2/3 young Lambic and 1/3 old Lambic. The right ratio young/old is depending on the maturation degree (end attenuation) of each of them. The bottles, with the wild-spontaneous yeast flora, are refermented in the cellar (Method Champenoise).

After 6 months the Gueuze obtains a golden color and a cidery, winey palate; reminiscent, perhaps, of dry vermouth with a more complex and natural flavour.

It is often served as an happy hour drink in Brussels. It is the traditional beer for carbonade, as well as a beautifully based beverage with seafood or other salty meals. It's also delicious with cream sauces.

Beside the traditional Gueuze (the Gueuze Grand Cru "Cuvée René"), there is also a more commercial Gueuze that dominate the market. It is filtered, pasteurized and has a more sweet taste.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 68 Kr 1156001 Beställning
Zeilon
2013-10-28 8

Kenneth Langstrom
2013-10-08 3

eriked
2013-01-20 8

Divko
2013-01-19 9

Kinski
2013-01-04 8

feldgrau
2010-11-01 8

Thorsten
2010-10-11 8

krille
2010-08-07 6

balder
2010-06-04 3

Kjell-Fredrik
2010-03-30 8

bluesjohan
2009-11-13 10

H.Augustsson
2009-02-03 8

jorsig
2009-01-28 8

Todeon
2009-01-16 7

Mojo
2008-11-15 7

MajaJ
2008-11-15 8

Seb
2008-10-25 8

panthro
2008-10-24 2

Ljunkan
2008-08-27 8

andersand
2008-08-27 7

jonas
2008-08-23 8

pelle
2008-08-23 6

xev
2008-08-18 9

Casa
2008-08-17 8

Mero
2008-08-13 8

Bubbles
2008-08-09 8

lasseg
2008-08-09 8

Blom
2008-08-08 6

ravon
2008-08-08 7

murre
2008-08-03 7

Kommentarer
Divko
Första gången jag dricker denna är ur en 5 år gammal 75 cl flaska. Vacker färg. Livlig kolsyra. Smaken är syrlig. Körsbär med höstlöv och lite svavel/krut.
9
Thorsten
Håller med föregående talare. En fantastisk körsbärskaraktär men kunde varit mer syrlig lambic-karaktär.
8
xev
Mmmm...vill ha mer....
9
Mero
Smakar mycke körsbär och en del hallon, passar otroligt bra till tårta och lite sötare bakelser!
8
lasseg
Tycker MacLaurin slår huvudet på spiken, rejäl fruktighet, kanske aningen tunn lambic-karaktär. Men Cuvée René är ljusår ifrån många av de övriga Lindemans produkterna. Det som framförallt imponerar är den otroligt härliga körsbärskaraktären, rejält mörk i färgen och en stadig smak av kärnor. I klass med de bästa!
8
MacLaurin
Woho! första betyget på årets upplaga! Första gången jag prövar den och jag tycker den är lite mesig. En rejäl fruktbomb, med stall och bokenhet (kan man säga bokenhet?) i båda doft och smak. Men den smakar för lite av lambicen om du förstår vad jag menar. Mer som en fransk torr cider (inget fel med det!). Dricks med fördel ung, för jag tror inte att den har mycket att erbjuda när fruktigheten dör bort. [edit] Mer gammal strumpa är vad den skulle behöva. Men all heder åt Lindeman för att de inte har övergivit såna här "riktiga" lambicar!
8