Betyg
0
Enligt Verdunfördraget i 843, där Karl den Stores rike delades upp i 3 delar, bildade floden Schelde gränsen mellan bl.a. Flandern och det tyska Kejsarriket. Kejsaren byggde på 3 olika platser borgar för att hindra franska kungen och hans allierade, Greven av Flandern, att korsa floden. Runt en av dessa borgar stiftades således år 974 byn Ename, som 1063 intogs av Greven av Flandern. Bosättningen förstördes och borgen byggdes om till ett kloster där en grupp benediktinermunkar bosatte sig. Från denna period härstammar också bryggtraditionen i Ename, som ligger strax utanför staden Oudenaarde. I sju sekler bodde och arbetade munkarna här, men fördrevs vid Napoleons invasion. Klostret såldes, revs och byggdes aldrig upp på nytt. Numera är området en arkeologisk park, och bryggeriet Roman, som bryggde sina första Ename-öl år 1990, stödjer verksamheten av såväl parken som det lokala museet genom att bidra med en del av försäljningsvinsten.
Ename-portföljen består av Ename Blond (sedan 1997), Ename Dubbel och Ename Tripel (båda sedan 1990) och vinterölet Ename Cuvée 974 (sedan 2002).
• Abdijbier Ename Dubbel
• Mörk, överjäst öl med efterjäsning på flaska
• Innehåller vatten, malt, humle, socker, jäst och kolsyra
• 6,5% vol. alc.
• Serveras vid 10-12 °C
• Flaska, 33cl
Mörk rödbrun färg med en gräddig stabil och finmaskig skumkrona. Doftar karamell, bränd malt, mörk choklad, alkohol, söt frukt. I smaken dominerar karamell och beskan från bränd malt och humle. Dessa återspeglas också i eftersmaken, så att den slutar torr. Några esteraromer påminner om lite tyngre frukt (fikon).
En utmärkt ledsagare till Ename-osten!
Ename-portföljen består av Ename Blond (sedan 1997), Ename Dubbel och Ename Tripel (båda sedan 1990) och vinterölet Ename Cuvée 974 (sedan 2002).
• Abdijbier Ename Dubbel
• Mörk, överjäst öl med efterjäsning på flaska
• Innehåller vatten, malt, humle, socker, jäst och kolsyra
• 6,5% vol. alc.
• Serveras vid 10-12 °C
• Flaska, 33cl
Mörk rödbrun färg med en gräddig stabil och finmaskig skumkrona. Doftar karamell, bränd malt, mörk choklad, alkohol, söt frukt. I smaken dominerar karamell och beskan från bränd malt och humle. Dessa återspeglas också i eftersmaken, så att den slutar torr. Några esteraromer påminner om lite tyngre frukt (fikon).
En utmärkt ledsagare till Ename-osten!
Liknande artiklar












Kommentarer