Ename Tripel

ÖL 8.5%
Belgodeli
Skapades 2007-10-17 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Ursprung
Belgien
Tillverkningssätt
Överjäst Ofiltrerad Opastöriserad Flaskjäst
Stil
Tripel
Senaste betygen
Gilgamesh
2008-08-05 6
Enligt Verdunfördraget i 843, där Karl den Stores rike delades upp i 3 delar, bildade floden Schelde gränsen mellan bl.a. Flandern och det tyska Kejsarriket. Kejsaren byggde på 3 olika platser borgar för att hindra franska kungen och hans allierade, Greven av Flandern, att korsa floden. Runt en av dessa borgar stiftades således år 974 byn Ename, som 1063 intogs av Greven av Flandern. Bosättningen förstördes och borgen byggdes om till ett kloster där en grupp benediktinermunkar bosatte sig. Från denna period härstammar också bryggtraditionen i Ename, som ligger strax utanför staden Oudenaarde. I sju sekler bodde och arbetade munkarna här, men fördrevs vid Napoleons invasion. Klostret såldes, revs och byggdes aldrig upp på nytt. Numera är området en arkeologisk park, och bryggeriet Roman, som bryggde sina första Ename-öl år 1990, stödjer verksamheten av såväl parken som det lokala museet genom att bidra med en del av försäljningsvinsten.

Ename-portföljen består av Ename Blond (sedan 1997), Ename Dubbel och Ename Tripel (båda sedan 1990) och vinterölet Ename Cuvée 974 (sedan 2002).

• Abdijbier Ename tripel
• Överjäst öl med efterjäsning på flaska
• Innehåller vatten, malt, humle, socker, jäst och kolsyra
• 8,5% vol. alc.
• Serveras vid 10 °C
• Flaska, 33cl resp. 75cl

Skumkronan är snövit och stabil, de något grövre bubblorna gör att skummet liknar vispad äggvita. Ett djupt gyllene öl med lätta, rogivande pärlor. Doftar mjukt maltig, lätt kryddig och fruktig med en aning kokta grönsaker. Första smakupplevelsen är ganska lätt men väl i munnen avslöjas en fyllig, mjukmaltig smak som slutar beskt. Den torra frukten påminner om ananas, kryddorna begränsar sig till en livlig, nästan pepprig sensation i avslutningen.
Gilgamesh
2008-08-05 6

Kommentarer