E Guigal Condrieu - 2005

VITA VINER 13.5%
Vinunic
Skapades 2007-12-09 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Ursprung
Frankrike Condrieu
Druva
Viognier
Senaste betygen
Gilgamesh
2008-07-24 9
Jordmån: Sand och granit.
Skördeuttag: 33 hl/ha.
Vinmakare: Marcel Guigal.
Druvor: Viognier
Förslutning: Naturkork
Producent: E. Guigal Château d’Ampuis

Världsklass i alla prislägen

Han har kallats Rhônedalens kejsare, Marcel Guigal. Han har också tillskrivits äran av att ha lyft fram Rhônedalen och dess viner till den självklara topposition de i dag har i vinvärlden. Etienne Guigal startade firman 1946. 15 år senare fick den då 17-årige sonen, Marcel, ta ansvaret för företaget då pappan blev sjuk. I dag har företaget utvecklats till att bli ett av Rhônedalens största och mest tongivande. Marcel driver det tillsammans med hustrun Bernadette och sonen Philippe. Marcel Guigals framgångar är ingen lotterivinst. Den har sin grund i hårt arbete, stark egen vilja och uppfinningsrikedom samt en enastående skicklighet i att tillverka vin.

Guigal producerar en tredjedel av allt vin från appellationen Côte-Rôtie! Man har egna vingårdar i Rhônedalens alla appellationer utom Châteauneuf-du-Pape, vilket inte hindrar att Guigals Châteauneuf-du Pape anses ge extremt hög kvalitet för sitt pris. Det är de tre vingårdsvinerna från Côte-Rôtie, La Mouline, La Turque och La Landonne, som garanterat Marcel Guigal en plats i världseliten. Vingårdarna är inte stora. La Landonne är två hektar, de andra ett hektar vardera. Det kan jämföras med storleken på Guigals fatlagringskällare. Bara den är ett hektar stor! Fler 100-poängare än någon annan!

Det är faktiskt så att Marcel Guigal under 1990-talet ensam producerade fler viner som fått 100 poäng av Robert Parker än samtliga producenter i Bordeaux lyckades åstadkomma. Det är en bedrift som ingen enskild vinmakare i världen kommit i närheten av.

Vinifikation: Jäsning vid låg temperatur i nya ekfat (1/3) och i tankar av rostfritt stål (2/3). 100% malolaktisk jäsning.
Vinets karaktär: Klar, glänsande, gyllene färg. Intensivt blommig doft (viol) och inslag av aprikos, persika och citrus. Fräsch, rund smak. Ett rikt fylligt, delikat, elegant och lite oljigt vin. Harmoniskt med lätt syra och rund, köttig frukt.
Totalsyra: 4,2 g/l
Restsocker: 2,1 g/l
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 295 Kr 560701 Ordinarie
750 ml 295 Kr 7499101 Beställning
Gilgamesh
2008-07-24 9

Liknande artiklar
Kommentarer