Rött vin från Valdepeñas DO, Spanien
Området: 20 mil söder om Madrid, ligger staden och vindistriktet Valdepeñas. Här odlas alltmer högkvalitativa viner. Den höga höjden, i snitt 700 meter ö.h., medför att nätterna kan bli svala trots heta dagar. Svalkan innebär att druvorna återhämtar sig och kan bibehålla syran för att ge välbalanserade viner. Bidragande är också att vinstockarna odlas »en vaso«, som en vas, för att utestänga värmen och bibehålla fukten i lövverket.
Producenten: Bodegas Felix Solis är Spaniens största familjeägda vinfirma med en årsproduktion som vida överstiger hela den svenska vinkonsumtionen. Genom stora investeringar kan allt vin numera jäsas under temperaturkontroll i rostfria tankar, en förutsättning för att skapa fräscha och fruktiga viner i det heta klimatet. Felix Solis har idag över 45 000 ekfat för lagring av sina bättre viner. Eftersom kostnaderna för areal och druvor i området är lägre än i exempelvis Rioja, kan Felix Solis leverera kvalitetsviner till mycket konkurrenskraftiga priser.
Vinet: Viña Albali Gran Reserva är Bodegas Felix Solis bästa vin, framställt av handplockade och noggrant utvalda druvor från de bästa egna vingårdarna, 100% Tempranillo, lokalt kallad Cencibel. Musten har fått macerera med skalen i cirka femton dagar för att sedan pressas med mycket lätt tryck i pneumatiska pressar, där endast den första pressningen tas till vara. Efter jäsningen har vinet lagrats på en blandning av nya och använda 225-litersfat av amerikansk ek under 24 månader, allt för att ge en optimal mognad utan överdriven ekkaraktär. Vinet har efter buteljeringen slutligen varsamt lagrats på flaska under minst tre år i svala källare. Gran Reserva görs enbart de år då kvaliteten når upp till mycket högt ställda krav.
Karaktär: Doften är elegant och balanserad med varm, mogen frukt och en finstämd ekton. Smaken är mogen och mjuk, men fyllig och välbalanserad med varm frukt och en god vaniljig, lätt kryddig ton från fatlagringen. Avslutningen är lång och god, med bra balans mellan mjuka tanniner och syra.
Serveras Vid: 20° till helstekt oxfilé med rödvinssås och vitlöksdoftande potatisgratäng gjord med Gruyèreost.
Lagring: Vinet kan drickas nu, men kan också lagras ytterligare några år.
Området: 20 mil söder om Madrid, ligger staden och vindistriktet Valdepeñas. Här odlas alltmer högkvalitativa viner. Den höga höjden, i snitt 700 meter ö.h., medför att nätterna kan bli svala trots heta dagar. Svalkan innebär att druvorna återhämtar sig och kan bibehålla syran för att ge välbalanserade viner. Bidragande är också att vinstockarna odlas »en vaso«, som en vas, för att utestänga värmen och bibehålla fukten i lövverket.
Producenten: Bodegas Felix Solis är Spaniens största familjeägda vinfirma med en årsproduktion som vida överstiger hela den svenska vinkonsumtionen. Genom stora investeringar kan allt vin numera jäsas under temperaturkontroll i rostfria tankar, en förutsättning för att skapa fräscha och fruktiga viner i det heta klimatet. Felix Solis har idag över 45 000 ekfat för lagring av sina bättre viner. Eftersom kostnaderna för areal och druvor i området är lägre än i exempelvis Rioja, kan Felix Solis leverera kvalitetsviner till mycket konkurrenskraftiga priser.
Vinet: Viña Albali Gran Reserva är Bodegas Felix Solis bästa vin, framställt av handplockade och noggrant utvalda druvor från de bästa egna vingårdarna, 100% Tempranillo, lokalt kallad Cencibel. Musten har fått macerera med skalen i cirka femton dagar för att sedan pressas med mycket lätt tryck i pneumatiska pressar, där endast den första pressningen tas till vara. Efter jäsningen har vinet lagrats på en blandning av nya och använda 225-litersfat av amerikansk ek under 24 månader, allt för att ge en optimal mognad utan överdriven ekkaraktär. Vinet har efter buteljeringen slutligen varsamt lagrats på flaska under minst tre år i svala källare. Gran Reserva görs enbart de år då kvaliteten når upp till mycket högt ställda krav.
Karaktär: Doften är elegant och balanserad med varm, mogen frukt och en finstämd ekton. Smaken är mogen och mjuk, men fyllig och välbalanserad med varm frukt och en god vaniljig, lätt kryddig ton från fatlagringen. Avslutningen är lång och god, med bra balans mellan mjuka tanniner och syra.
Serveras Vid: 20° till helstekt oxfilé med rödvinssås och vitlöksdoftande potatisgratäng gjord med Gruyèreost.
Lagring: Vinet kan drickas nu, men kan också lagras ytterligare några år.
Volym | Pris | Artikelnummer | Sortiment |
---|---|---|---|
750 ml | 79 Kr | 278801 | Ordinarie |
Kommentarer
Jejjeman
LoppanHoppan