Henschke Keyneton Estate Euphonium - 2004

RÖDA VINER 14.5%
VinUnic
Skapades 2008-03-13 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Viner med kultstatus

Henschke är ett av de äldsta och mest aktade namnen i Australiens vinhistoria. Det började med att Johann Christian Henschke från Schlesien i Tyskland emigrerade till Australien och 1861 köpte land i Keyneton, där han anlade enfruktodling och började odla vin, till en början för familjens eget behov, men från 1868 för försäljning.

Här fanns vid 1900-talets början ett dussintal vinodlare med tyskt ursprung. Området kallades också North Rhine. Men jordarna här är karga och skördarna blev små, så efterhand lade det ena vineriet efter det andra ner verksamheten. Henschke Wines är det enda av dessa ursprungliga vinerier som finns kvar än i dag.

Det var grundarens sonson, Cyril Alfred, som satte namnet Henschke på vinkartan. Hans Mount Edelstone kammade 1956 hem förstapriset vid utställningar i Adelaide, Sydney och Melbourne. Berömmelsen växte och när premiärårgången (1958) av Hill of Grace presenterades grundmurades vineriets kultstatus.

I dag sitter femte generationen stadigt vid rodret. Stephen Henschke är vinmakare och hans hustru Prue är vitikultuirist och de båda har utökat vingårdsarealen till ca 75 hektar, belägna i Eden Valley, där vineriet ligger, samt i Barossa Valley och det lite svalare Adelaide Hills. I Eden Valley finns obevattnade vingårdar med upp till 130 år gamla, lågavkastande stockar, som växer på egna rotstockar i ett vinlusskonat område. I Adelaide Hills odlar Prue Henschke framföralltsorter som chardonnay, riesling och pinot noir. Henschke Wines producerar numera närmare 25 olika viner.

Vinets karaktär: Djupt blodröd färg. Stor doft med kryddig, söt, mogen björnbärsfrukt, plommon, anis och med inslag av tjära, vanilj och ceder och mintnyanser. Komplex, koncentrerad smak med rik, solmogen björnbärssmak, köttig karaktär, sammetslena tanniner och en lång avslutning.
Alkoholhalt: 14,5%
Totalsyra: 6,2 g/l
Restsocker: 0,7 g/l
Ursprung: Eden Valley
Vingårdar: Eden Valley Vineyard
Vinmakare: Stephen Henschke
Druvor: 40% Shiraz, 25% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 10% Cabernet Franc
Förslutning: Naturkork
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 309 Kr 9720601 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer