Peñascal Rosado Tempranillo Shiraz - 2006

ROSÉVINER 12.5%
VinUnic
Skapades 2009-05-11 av iglaset
Betyg
2 11 5.87
Senaste betygen
sehlberg
2012-06-02 5
Galivan
2012-05-03 3
Spam
2011-06-23 3
nohnohyeh
2010-07-17 6
nickew
2010-06-12 6
Årgångar
2006
2010
Bodegas Palacio har sitt högkvarter i staden Laguardia i Rioja på det historiska vineri som grundades 1894. Vinerna härifrån marknadsförs under namnet Cosme Palacio. Man tog tidigt beslutet att lagra sina viner på mediumrostade fat av fransk ek i stället för amerikansk, som ju var det normala i Rioja. Man gör också utmärkta vita viner på egendomen. Sedan 1987 vakar franske vinkonsulten Michel Rolland över bodegans kvalitetsutveckling.
1998 köptes vineriet av Hijos de Antonio Barceló Group, som investerade i helt ny teknik. Vineriet är ett omtyckt besöksmål och det finns också ett hotell på egendomen. Gruppen har också vinproduktion i Ribera del Duero (Viña Mayor) och Valladolid och i Sverige har t ex rosévinet från Bodegas Peñascal i Tudela del Duero fått lovord av vinjournalisterna.

Hijos de Antonio Barceló Group grundades 1876. Antonio Barceló grundade först ett företag som handlade med russin, oliver och söta viner. Han och hans söner etablerade marknader i Sydamerika och USA och det nätverk man då skapade har gjort att gruppens viner nu exporteras till 23 länder.

Vinifikation: Druvorna avstjälkas och krossas för att sedan pressas i pneumatiska pressar. Därefter kylstabiliseras musten för att få den klar. Långsam, temperaturkontrollerad (14-16°C) jäsning i tankar av rostfritt stål med odlade jäststammar i 4-6 veckor. Ingen malolaktisk jäsning.
Lagring: I tankar av rostfritt stål; vinet är inte ekfatslagrat.
Information: Uppföljaren till förra årets succé-rosé!
Vinets karaktär: Klart skinande rosafärgat. Ung, fruktig doft med inslag av röda vinbär och antydan av svarta bär. Smaken är fruktig och bärig med hög syra och en söt ton av röda bär, eftersmaken lång.
Passar till: Serveras kallt som aperitif, med vitt kött, pastarätter och med exotiska sallader utan vinegrätt- eller starka såser.
Totalsyra: 5,8 g/l
Restsocker: 7 g/l
Ursprung: Castilla Y Leon
Jordmån: Kalksten, lera med inslag av sand
Skörd: andra hälften av oktober
Vinmakare: Philippe Dardenne & Jose Vicente Martin A.
Druvor: 86% Tempranillo, 14% Shiraz
Förslutning: Skruvkork
sehlberg
2012-06-02 5

Galivan
2012-05-03 3

Spam
2011-06-23 3

nohnohyeh
2010-07-17 6

nickew
2010-06-12 6

dbl
2010-05-29 5

HenrikCL
2010-03-03 8

Cryss
2009-08-08 6

Kei
2008-09-20 5

OnaBis
2008-08-03 7

Gilgamesh
2008-06-03 4

Kommentarer
sehlberg
OK, men lite för fruktig.
5
Spam
Mycket prisvärt, syrligt och friskt.
3