Vintry's Taverna

STARKVIN 19%
Skapades 2010-03-20 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Spanien Rumänien
Senaste betygen
Färg: Röd, relativt hög intensitet.
Doft: Relativt stor, eldig doft med inslag av körsbär och apelsinskal.
Smak: Söt, medelfylligt med mild syra. Eldig, något sträv och kärnig smak med toner av apelsinskal, körsbär och russin.
Konsumtion: 0-1
Användning: Starka hårdostar, grönmögelost, äpplekaka, ugnstekta, mandelmassefyllda äpplen med vaniljsås eller som aperitif och sällskapsvin.

Starkviner är spännande viner.

Det finns både söta och torra starkviner. De söta starkvinerna dominerar och klassas ofta som dessertviner efter det vanligaste användningsområdet. Vintry´s Taverna är ett sött starkvin med en medelfyllig, eldig smak med viss strävhet och smak av körsbär, apelsinskal och russin. Det är ett vin av spanskt ursprung och passar förstås bra till just desserter - företrädesvis till de med smak av äpple, choklad, nötter eller mandel - men det har också många andra spännande möjligheter. Eftersom det fungerar bra till ost, prova att servera Vintry´s Taverna till en förrätt med mycket ost i smaken. En annan möjlighet är att servera det som aperitif. En aperitif behöver ju inte nödvändigtvis vara torr, i Frankrike är det till exempel vanligt med portvin före maten.

Termen starkvin är mer eller mindre ett svenskt begrepp och helt enkelt en indikation på alkoholhalten i vinet. I andra länder skiljer man på förstärkta viner, som får en hög alkoholhalt genom att vinsprit tillsätts vinet, och viner som jäst naturligt till en hög alkoholhalt. De senare kräver druvor med mycket hög sockerhalt, eftersom alkohol bildas av socker.

Förstärkta viner finns av flera typer. Vanligast är den typ där man låter vinet jäsa till en alkoholhalt på 5-10% för att sedan tillsätta vinspriten och ge vinet önskad styrka. Vinet blir sött eftersom mycket av druvmustens naturliga sötma bibehålls. Viner som tillverkas på detta sätt är till exempel portviner, söta muscatviner och även Vintry´s Taverna. Andra viner får jäsa tills allt socker är förvandlat till alkohol och först därefter förstärks vinet med vinsprit. Det vinet blir alltså helt torrt. Till denna typ av starkviner hör sherry och marsala, som finns i både torra och söta varianter. De söta vinerna sötas enligt tradition i efterhand med ett sött, sirapsliknande druvkoncentrat.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 79 Kr 847601 Ordinarie
750 ml 84 Kr 847601 Ordinarie
Kommentarer