Betyg
8
Senaste betygen
jizeta
2013-02-17fredriklun
2012-10-10nomorenight
2012-08-01Jimboch
2012-06-19OskarM
2012-04-07
Ett fylligt rött vin med stor doft och smak, serveras till smakrika rätter
Ursprung: Italien, Amarone della Valpolicella DOC
Årgång: 2001
Druva: corvina 60%, rondinella 30% och molinara 10%
Fatlagring: Lagrat 36 månader på slovenska ekfat.
Restsocker: 1,7 g/l
Syra: 3,9 g/l
Karaktär: Djup, tegelröd färg. Stor kryddig doft med ton av peppar, mörka körsbär, russin och fat. Mycket smakrikt, kryddigt med mörka körsbär, fat, kakao och vanilj.
Lagringspotential: 2006-2012
Passar till: Kraftiga, smakrika kötträtter, Parmesanost.
Serveringstemperatur: Serveras vid ca 16°C
Amaronevinet framställs av torkade druvor. De skördas som vanligt på hösten i september. Direkt efter skörden lägger man ett lager av druvor i öppna trälådor som ställs för att torka i ett rum där luftfuktigheten regelbundet kontrolleras. Det får inte bli för fuktigt då vattnet från druvorna dunstar, för då kan druvorna mögla. I 100 dagar får druvorna ligga och torka, därefter pressas de och den mycket koncentrerade musten får sedan jäsa långsamt till ett alkoholrikt (14-15 procent) och fylligt rött vin. Innan vinet får säljas måste det lagras i minst tre år.
I Sverige sålde Tegnér Hermansson det första Amaronevinet från Tommasi i oktober 1995 och sedan dess har vinet funnit fler och fler entusiaster.
Ursprung: Italien, Amarone della Valpolicella DOC
Årgång: 2001
Druva: corvina 60%, rondinella 30% och molinara 10%
Fatlagring: Lagrat 36 månader på slovenska ekfat.
Restsocker: 1,7 g/l
Syra: 3,9 g/l
Karaktär: Djup, tegelröd färg. Stor kryddig doft med ton av peppar, mörka körsbär, russin och fat. Mycket smakrikt, kryddigt med mörka körsbär, fat, kakao och vanilj.
Lagringspotential: 2006-2012
Passar till: Kraftiga, smakrika kötträtter, Parmesanost.
Serveringstemperatur: Serveras vid ca 16°C
Amaronevinet framställs av torkade druvor. De skördas som vanligt på hösten i september. Direkt efter skörden lägger man ett lager av druvor i öppna trälådor som ställs för att torka i ett rum där luftfuktigheten regelbundet kontrolleras. Det får inte bli för fuktigt då vattnet från druvorna dunstar, för då kan druvorna mögla. I 100 dagar får druvorna ligga och torka, därefter pressas de och den mycket koncentrerade musten får sedan jäsa långsamt till ett alkoholrikt (14-15 procent) och fylligt rött vin. Innan vinet får säljas måste det lagras i minst tre år.
I Sverige sålde Tegnér Hermansson det första Amaronevinet från Tommasi i oktober 1995 och sedan dess har vinet funnit fler och fler entusiaster.
Kommentarer
Brolla
cliff
Koenig
Casa
laphroaig4me
minisessan
rose