Betyg
1
Senaste betygen
rogerj
2011-11-12Runningstone
2010-03-27Mike
2007-07-06Micke J
2007-05-12bass
2007-04-17
Rött vin från Toscana, DOCG Chianti Classico, Italien
Området: I Toscana har vinodlingen tusenåriga traditioner, och Chianti har blivit Italiens mest kända vindistrikt. Själva kärnan i området, tillika den plats där vinodlingen tog sin början, benämns Chianti Classico och ligger mitt emellan Florens och Siena. Vinerna härifrån är i allmänhet av högre kvalitet och mer koncentrerade än de som enbart betecknas Chianti.
Producenten: Den tusenåriga egendomen Villa Cafaggio ligger i Panzano i hjärtat av Conca d’Oro, den gyllene dalen. Just i denna dal anses de bästa förutsättningarna för vinodling i hela Chianti finnas. Sedan början av 1970-talet leds Villa Cafaggio av Stefano Farkas, som blivit uppmärksammad för att ha varit drivande i moderniseringen av områdets viner. Ett intensivt arbete i vingården, med låga skördeuttag samt yttersta noggrannhet i hela vinifieringsprocessen, gör att Villa Cafaggio idag rankas bland de absolut bästa Chianti Classico producenterna.
Vinet: Villa Cafaggio Chianti Classico görs på 100% Sangiovese Toscana, vilket numera är tillåtet enligt docg reglerna. Alla druvor handplockas från Villa Cafaggios egna vinodlingar. Musten får macerera med skalen i 10 till 15 dagar innan den jäses färdigt under temperatur-kontroll. Vinet lagras sedan i stora fat av jugoslavisk ek i ett knappt år. Slutligen får vinet mogna på butelj i minst ett halvår i svala källare.
Karaktär: Vinet har en vacker, djupröd färg. Doften är elegant, med härlig fruktighet påminnande om körsbär. Smaken är fruktigt fräsch, med bra koncentration och balanserad strävhet. Avslutningen har bra längd och elegans.
Serveras Vid: 18-20° till kötträtter, smakrika pasta- eller risrätter. Prova till grillat kalvinnanlår med zucchini, sockerärtor och Marsalasås.
Lagring: Vinet är gott att dricka nu men kommer att förbättras ytterligare inom det närmaste året.
Området: I Toscana har vinodlingen tusenåriga traditioner, och Chianti har blivit Italiens mest kända vindistrikt. Själva kärnan i området, tillika den plats där vinodlingen tog sin början, benämns Chianti Classico och ligger mitt emellan Florens och Siena. Vinerna härifrån är i allmänhet av högre kvalitet och mer koncentrerade än de som enbart betecknas Chianti.
Producenten: Den tusenåriga egendomen Villa Cafaggio ligger i Panzano i hjärtat av Conca d’Oro, den gyllene dalen. Just i denna dal anses de bästa förutsättningarna för vinodling i hela Chianti finnas. Sedan början av 1970-talet leds Villa Cafaggio av Stefano Farkas, som blivit uppmärksammad för att ha varit drivande i moderniseringen av områdets viner. Ett intensivt arbete i vingården, med låga skördeuttag samt yttersta noggrannhet i hela vinifieringsprocessen, gör att Villa Cafaggio idag rankas bland de absolut bästa Chianti Classico producenterna.
Vinet: Villa Cafaggio Chianti Classico görs på 100% Sangiovese Toscana, vilket numera är tillåtet enligt docg reglerna. Alla druvor handplockas från Villa Cafaggios egna vinodlingar. Musten får macerera med skalen i 10 till 15 dagar innan den jäses färdigt under temperatur-kontroll. Vinet lagras sedan i stora fat av jugoslavisk ek i ett knappt år. Slutligen får vinet mogna på butelj i minst ett halvår i svala källare.
Karaktär: Vinet har en vacker, djupröd färg. Doften är elegant, med härlig fruktighet påminnande om körsbär. Smaken är fruktigt fräsch, med bra koncentration och balanserad strävhet. Avslutningen har bra längd och elegans.
Serveras Vid: 18-20° till kötträtter, smakrika pasta- eller risrätter. Prova till grillat kalvinnanlår med zucchini, sockerärtor och Marsalasås.
Lagring: Vinet är gott att dricka nu men kommer att förbättras ytterligare inom det närmaste året.
Kommentarer
Micke J