Masi Brolo di Campofiorin - 2008

RÖDA VINER 14%
Philipson & Söderberg
Skapades 2007-02-26 av iglaset
Betyg
0 8 0.0
Senaste betygen
Paradiset
2011-02-10 9
Axup
2010-10-05 9
downtown
2009-02-14 7
ThomasH
2008-09-08 7
steff2go
2008-09-08 7
Karaktär: Stor, mörk frukt med utpräglad körsbärskaraktär och lätt inslag av nya ekfat. Stram och mäktig med friska italienska syror och tydliga men mjuka tanniner. Lång och intensiv eftersmak med rik amaronekänsla.
Druvor: Corvina 80%, Rondinella 20%
Lagras: Ett decennium eller två.
Passar till: Pasta med kraftigare såser som t ex kött- och svampsåser, grillat oxkött, vilt etc.
Mer om Masi Brolo di Campofiorin: Masis första ‘nya’ Campofiorin lanserades 1964 och är idag en stor succé världen över. I början av 90-talet kände Sandro Boscaini att han ville göra en utveckling av sin ‘Ripasso’ och 1995 kom så en mycket liten upplaga av Brolo di Campofiorin. Druvorna kommer från Marano-dalen, en av de tre classico-dalarna. Ordet ‘Brolo’ betyder vingård omringad av stenmurar, synonymt med franskans ‘clos’. Vingården Brolo di Campofiorin ligger i byn Valgatara di Marano, i hjärtat av Valpolicella Classico-området. Här är jordmånen kalksten, rik på mineraler och salter, en jordmån mycket lämpad för vinodling. Den ljusa jorden reflekterar solljuset och samtidigt har den relativt porösa kalkstenen förmåga att bevara fuktigheten. Framställningstekniken för Campofiorin är mycket speciell, något som Masi började arbeta fram för över 40 år sedan. Den bygger på ett vinifieringssystem som i Italien kallas rigoverno eller rifermentazione, Sandro Boscainis och Masis egen term är Ripasso®. I princip låter man ett ungt (halvår) vin återjäsa på den sockerrika draven av en recioto eller blivande amarone. En andra jäsning sätter igång och man får ett rikare, större vin med högre alkohol, mer färg, intensitet och tanniner samt även mer komplexa smaker och aromer. I fallet Brolo di Campofiorin har Masis oenologer dessutom tillsatt 15% torkade druvor. Efter den malolaktiska jäsningen lagras vinet på 600-liters ekfat från Allier och Slavonien i 18 till 24 månader. Efter buteljering får flaskorna vila ytterligare 6 månader.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 149 Kr 3236101 Beställning
Paradiset
2011-02-10 9

Axup
2010-10-05 9

downtown
2009-02-14 7

ThomasH
2008-09-08 7

steff2go
2008-09-08 7

os2004
2008-03-31 7

Mike
2007-07-06 10

Micke J
2007-04-21 7

Liknande artiklar
Kommentarer