Saint James Vieux Rhum Hors d'Age

SPRIT 43%
Galatea
Skapades 2008-12-01 av iglaset
Betyg
0 2 0.0
Senaste betygen
Mogaku-san
2015-07-27 10
HenrikCL
2009-05-13 9
Typ: Mörk rom, rhum agricole
Producent: Plantation Saint James, Martinique (La Martiniquaise, Frankrike)
Smak & Doft: Stor fruktig doft med inslag av rotfrukter, bränt socker och vanilj. Smakrik rom med inslag av bränt socker, torkad frukt, ek, vanilj med mera. Lång komplex eftersmak.
Passar till: Saint James Hors d’Age är framför allt gott som digestif, men kan också vara utmärkt som smakrik bas i vissa romdrinkar. Rom och mörk choklad är också mycket gott tillsammans.
Övrigt: Rom görs vanligtvis av melass, en överskottsprodukt från socker- framställning. På Martinique skiljer man dock på rom gjord på melass, rhum industriel, och rom som görs av saften från pressade sockerrör, rhum agricole. Denna saft jäses till ett slags sockerrörsvin som sedan destilleras. Rom gjord på detta sätt får en mer komplex och fruktig smak.
Saint James är en rhum agricole. Saint James blandar rom av olika ålder till sina olika typer, Åldersbeteckningarna Hors d’Age och XO är inte reglerade när det gäller rom (som de är för andra franska destillat), men för St James gäller att Hors d’Age är den äldsta, den är blandad av rom som lagrats på ekfat mellan sex och tio år. Faten har tidigare använts för lagring av amerikansk bourbon.
Plantation Saint James’ historia går tillbaka till 1765. Munken Edmond Lefebure började tillverka vit rom av pressade sockerrör. Man hade bara en tänkbar marknad, New England en av de första staterna i det som senare skulle bli USA. För att underlätta exporten beslutade fader Edmond att kalla sin rom Saint James.
Man var först med den fyrkantiga flaskan, som i första hand togs fram för att underlätta transport, men också har blivit en viktig igenkänningsfaktor. Destilleriet förstördes i ett vulkan- utbrott 1902 som ödelade hela staden St Pierre. Produktionen samlades först 1974 i ett destilleri i Saint-Marie på öns östkust.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
700 ml 489 Kr 7084201 Beställning
Mogaku-san
2015-07-27 10

HenrikCL
2009-05-13 9

Kommentarer