Organic Smash Miss Saison

ÖL 4.7%
Orbaden Zip & Climb AB
Skapades av Brolla
Betyg
1 1 0.0
Ursprung
Sverige
Tillverkningssätt
Ofiltrerad Opastöriserad
Stil
Saison
Senaste betygen
Brolla
2017-01-31 2
MISS SAISON SAISON

Det här ölet domineras av dess champagnejäst som starkt bidrar till smakerna. En smak av champagne men även en lätt touch av veteöl beskriver på ett bra sätt de smaker du känner när du njuter av detta öl. Saison är franska för skördetid och under de varma skördedagarna på fälten drack man förut detta öl för att svalka sig.

STORYN

Det här är historien om Gotlandsfödda Wilhelmina Skogh, som gick från att vara en driven servetris till att bli hotelldrottning på självaste Grand hôtel i Stockholm. Wilhelmina föddes 1850 och tog som 12-åring själv båten över till Stockholm för att söka lyckan. Hon får snart arbete i disken på en restaurang, arbetar långa dagar och avancerar snabbt. Hon börjar också studera, fast besluten om att en dag driva en egen rörelse. Då hon är i 20-års åldern flyttar hon upp till Gävle och som 26-åring får hon chansen att inrätta och driva järnvägsrestaurangen i Storvik. Den chansen tar hon och efter 8 års hårt arbete förvärvar hon sin första egna rörelse – järnvägshotellet i Bollnäs. Hon driver sedan flera hotell och drar också på eget bevåg telefonledningar mellan dessa långt innan telefon finns i området, ledningarna skänker hon senare till staten. Den 1 april 1902 når Wilhelmina toppen av sin karriär då hon blir VD för Grand Hôtel i Stockholm. Här kommer hon bl.a. att uppföra Grand Hôtel Royal med Vinterträdgården under åren 1905-09, en för tiden unik festsal som även idag är en verkligt imponerande lokal. Wilhelmina lämnar 1910 Grand och hennes affärer därefter faller inte lika väl ut och hon avlider 1926 tämligen utblottad. Det sägs att hon ändå lever vidare som spöke på Grand där hon ses skymta förbi i korridorerna.
Brolla
2017-01-31 2

Kommentarer
Brolla
Lagrad 4 månader. Grumligt och ljust öl med tunt skum som lägger sig ganska snabbt. Doftar malt, jäst. bröd och kartong. Smakar jäst, malt, blöt och söt kartong och kåda. Känns riktigt misslyckad, men kanske ska smaka så med tanke på att de ska smaka som en vete öl med jäst och champagne.
2