Organic Smash Red October

ÖL 5.4%
Orbaden Zip & Climb AB
Skapades av Brolla
Betyg
1 1 0.0
Ursprung
Sverige
Tillverkningssätt
Ofiltrerad Opastöriserad
Stil
Ljus lager
Senaste betygen
Brolla
2017-03-05 5
RED OCTOBER RED LAGER

Vår förhoppning är att du förutom att njuta av en god dryck också ska känna den fräscha fruktiga smaken av mandarin från humlen Mandarina Bavaria, liksom den nötiga och fylliga smaken från Münchenermalten. Den härliga kopparfärgen härrör även den från den djuprostade malten. Den lagerjäst av bayersk typ vi valt ger en ren smak som lyfter fram såväl malten som humlen i ölet.

STORYN

Två oktobernätter 1901 skulle komma att skaka om hälsingarna ordentligt. Den 9:e oktober mördades Johan Olsson och hans fru Ingrid i byn Isbo utanför Delsbo. Precis en vecka senare inträffade ett annat dubbelmord på gården Lill-Kurland utanför Vallsta. Mördaren hade enligt polisens rekonstruktion gömt sig på vinden och vid tretiden på natten kommit ner och knackat på dörren till sovkammaren där Ingrid Jonsdotter sov. Hon öppnar och möts av ett kraftigt knivhugg, efter en hård strid avlider Ingrid och mördaren går vidare in till den sovande maken Lars som får ta emot flera hugg i ansiktet. Då även Lars är död ger sig mördaren i kast med kassaskåpet där bytet så småningom blir 2000 kronor, en förmögenhet på den här tiden. I dessa dagar härjade den s.k. Delsboligan i Hälsingland och ordningsmaktens blickar riktades snabbt åt det hållet. Ledaren för ligan hette Nils Fredrik Åkerberg, och det var han som där och då bedömdes som skyldig till dåden. Han dömdes till döden, men fick med tiden sitt straff omvandlat till livstid. Han erkände aldrig det brott han blivit dömd för och dör påtagligt märkt av sinnessjukdom i fängelse 1934. Han är då hela 86 år gammal. Till saken hör att han levde ett hederligt liv fram till 42 års ålder, åren som kommer därefter fram till hans arrestering är desto mer kriminella. Ett stycke svensk kriminalhistoria.
Brolla
2017-03-05 5

Kommentarer
Brolla
Bärnsten nästan röd i färg, tunt skum som lägger sig fort. Doftar malt, sirap, järn, kartong. Smakar malt, söt limpa, apelsin och lite karamell. Ganska alldaglig öl som inte direkt ger någon speciellt.
5