Miserere - 2001

RÖDA VINER 14%
Premium Wines
Skapades 2007-01-25 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
1998
2000
2001
2004
2005
Smaktyp: Röda viner, kryddiga & mustiga
Druvor: Cabernet Sauvignon 25%, Garnacha 25%, Tempranillo 25%, Merlot 15%, Cariñena 10%
Beskrivning: Doften är stor och ungdomlig med inslag av röda och svarta körsbär, skiffer och rostad fatkaraktär. Smaken är fyllig med härlig kraft och fruktrikedom. Det finns mycket strävhet, men den balanseras upp väl av fruktten och smakrikedomen. Ett mycket häftigt vin med strålande framtidsutsikter.
Passar till: Till lite kraftigare köttanrättningar samt utvalda ostar. Idag kan det vara en fördel att mildra vinets strävhet genom ett rosastekt kött, syrliga ingredienser eller gräddiga såser.
Framställning: Priorat är en starkt kuperat appellation i södra Katalonien där vindruvor har odlats sedan 1100-talet. I många år låg området öde eftersom de flesta vinodlare ansåg att det krävande arbetet i de branta sluttningarna gav dålig avkastning. I början av 80-talet påbörjades en återerövring av Priorat. Det var paret Pastrana & Jarque som tog initiativet till utvecklingen och 1987 grundade de familjeföretaget Costers del Siurana. Man framställer idag några av Spaniens absolut bästa och karaktärsfulla viner. De branta sluttningarna är anledningen till att Priorat har det lägsta skördeuttaget i världen! Normalt tar man ut ca 15 hl per hektar. Vissa lotter ger bara 800 gram druvor per stock vilket motsvarar en halv liter vin per stock! Klimatet i Priorat är hårt med kalla vintrar och heta somrar. Odlingarna skyddas av höga berg vilket ger ett fantastiskt mikroklimat. Jordmånen består av röd skiffer med glimmer. Miserere är en 80 hektar stor vingård som första gången registrerades år 1270. Den ligger belägen på sydliga sluttningar av berget Sierra del Montsant, 300-500 meter över havet. Detta vin är tillverkat av en blandning spanska och franska druvsorter som odlats utan bevattning eller syntetiska bekämpningsmedel och som skördats för hand. Alla druvor har fått jäsa tillsammans 15 dagar i 22-24 graders kontrollerad temperatur med 30 dagars lång maceration. Den malolaktiska jäsningen har skett naturligt. Vinet har sedan lagrats 12 månader på hälften nya och hälften ett år gamla franska 225 liters ekfat från Limousin, Alier och Nevers. Det har tappats om ca 5 ggr manuellt med pump. Slutligen buteljerades vinet ofiltrerat och klarat med dagsfärska äggvitor. Något som är smått unikt är att vinet varje år tillverkas med exakt samma druvsammansättning i samma proportioner vilket gör det till ett mycket intressant årgångsvin.
Lagring: Kommer att utvecklas under många år framöver.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 399 Kr 8721401 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer