Dow's Quinta do Bomfim Vintage Port - 1995

STARKVIN 19%
Domaine Wines
Skapades 2008-11-11 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Området: I norra Portugal ligger portvinsdistriktet Alto Douro, som har sitt namn efter floden Douro. Området skyddas från det fuktigare Atlantklimatet av bergsryggen Serra do Marao, vilket ger mycket torra somrar. Jordmånen består mest av skiffer, förutom i norr där granitjord dominerar. Alto Douro präglas av anlagda terrasser med långa stentrappor längs de mycket branta floddalarna. Detta monumentala arbete påbörjades under 1600-talet och var en förutsättning för att överhuvudtaget kunna odla i det karga landskapet.
Producenten: Portvinets framgångar beror delvis på den politiska situationen i Europa under 1700-talet, då britterna tvingades söka sig till Portugal för att stilla vintörsten hemma i England. För Dow’s viner skapade Bruno da Silva det omvända. Han handlade med portviner, framförallt Dow’s viner. 1798 gjorde han en resa till London. Han startade en importfirma där och så småningom gifte han sig med en engelsk dam. Därav namnet på firman Silva Cosens. Han importerade Dow’s viner och under Napoleonkriget var det väldigt osäkert att transportera varor till England. Han bad om tillstånd att få sitt handelsskepp beväpnat, så han kunde ta sig från Oporto till Bristol och därifrån transportera varorna till London. Dow’s vingårdar med bland andra de mycket kända Quinta do Bomfim och Quinta da Senhora da Ribeira ägs idag av familjen Symington.
Vinet: Dow’s Vintage Port Quinta do Bomfim är ett vingårdsbetecknat vin. Dow’s har tagit druvor härifrån sedan vingården planterades 1896. Egendomen ligger i de centrala delarna av Cima Cargo som är ett av deldistrikten i Dourodalen. Vintage Port görs av de bästa druvorna från de år som man anser vara riktigt bra. Touriga nacional (20%), touriga franca, (30%) tinta roriz, (13%), tinta barroca (13%), Resten är en mix av gamla druvsorter. Genomsnittsåldern på stockarna är cirka 30 år. Efter kort jäsning med maximal macerering, fottrampning av druvorna förekommer fortfarande, tillsätts vinsprit för att stoppa jäsningen. Det söta vinet förs sedan över på ekfat och får ligga i där cirka 18 månader innan buteljering sker. En vintage port utvecklas sedan i flaskan och når normalt optimal mognad efter 15-25 år. Fällning bildas i flaskan och ska därför dekanteras. De år Dow’s inte deklarerar ett vintage port år görs ibland den vingårdsbetecknad vintage port - 1995 var ett sådant år.
Karaktär: Färgen är röd och klar med en tegelröd nyans. Doften är stor och komplex med fin fruktighet och litet russininslag. Smaken är söt fruktig och fyllig med mognadsaromer och lång god eftersmak.
Serveras: Serveras vid 16°C till grönmögelost. Prova gärna till en päronpaj med Västerbottenost.
Lagring: Drickfärdig, men blir ännu bättre.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 299 Kr 8811201 Beställning
750 ml 299 Kr 9763401 Beställning
Kommentarer