Alamos Chardonnay - 2008

VITA VINER 13.5%
Vinunic
Skapades 2009-12-09 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Mendoza Argentina
Druva
Chardonnay
Senaste betygen
Årgångar
2007
2008
Ursprung: Mendoza
Vingårdar: Mendoza Vingårdar: Domingo i Tupungato (60%), Adrianna i Tunuyán (20%), Uxmal i Agrelo (20%)
Skörd: Februari-mars 2004
Skördeuttag: Ca 40-45 hl/ha
Druvor: 100% Chardonnay
Producent: Bodega Catena Zapata

Catenas prisvärda toppviner visar världen vad Argentina förmår.

För eftervärlden kommer Nicolás Catena att framstå som den som lade grunden för Argentinas moderna vinhistoria. Han är nationalekonom, hade arbetat som gästprofessor i Kalifornien och återvände med övertygelsen att om man kunde göra så bra vin i Kalifornien skulle man kunna göra detsamma i Argentina. Han hade fått överta det bulkvin företag, som hans farfar grundade när denne invandrat från Italien. Men nu sålde Catena av hela bulkvinverksamheten och behöll bara den lilla del som var inriktad på att göra kvalitetsviner.

Completamente loco – helt galen – var det omdöme kollegerna gav honom. Och det intrycket förstärktes när han började anlägga vingårdar på långt över 1.000 meters höjd över havet! Men Catenas satsningar var inga galna infall. Han forskade och bedrev ett intensivt experimenterande – och det gör han än i dag tillsammans med dottern Laura som är koncernens kronprinsessa.

Nicolás Catena har visat världen vilken kapacitet för världsklassviner som finns i Argentina. Robert Parker skrev nyligen: ”Catena fortsätter sätta standarden för Argentinska kvalitetsviner”.

Catena koncentrerar sig på tre huvuddruvor; malbec, cabernet sauvignon och chardonnay, men odlar även en del andra druvsorter. I toppvingårdarna har i dag varje planta en sensor med sändare. Catenas stab vet hela tiden hur varje planta mår. Om någon av dem är törstiga eller längtar efter något näringsämne är hjälpen snabbt på väg.

Vinifikation: Musten tillsätts utvald jäst och får under 45 dagar svalfermentera i 20 C. 70% genomgår malolaktiskt jäsning.
Lagring: Vinet får mogna på sina skalrester, 'sur-lie', under sex månader i ekfat.
Vinets karaktär: Ljusgul färg med gröna reflexer Doften erbjuder rikliga, tropiska fruktaromer med inslag av citrus och blommor. Smaken är fylld med koncentrerade äppel- och pärontoner med inslag av vanilj och söta kryddor från den lätta ekfatslagringen. Fin och ren avslutning med krispiga syror och fräschör.
Totalsyra: 5,7 g/l
Restsocker: 5,5 g/l
Kommentarer