Jacob's Creek Steingarten Riesling - 2002

VITA VINER 12.5%
Pernod & Ricard Sweden
Skapades 2008-02-19 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Senaste betygen
Per Arne
2010-05-13 3
Årgångar
2002
2006
Årgång: 2002. Sena vinterregn och en regnig vår gav perfekta villkor för bra tillväxt och försäkrade att druvorna mognade under ideala förhållanden. 2002 var en rekordkall sommar, vilket gav en långsam mognad och höga nivåer av frisk syrlighet och fin druvtypicitet. Ännu en fördel var de låga nattemperaturerna under skörd som kunde bevara de delikata lime och citron karaktärerna.
Vinberedning: Efter den nattliga skörden fraktades druvorna snabbt in till vineriet och pressades och kyldes ner. Den frirunna kylda musten klarnades och jästes vid 12°C för att framhäva druvkaraktären.
Vinmakaren Phil Laffer har valt att använda skruvkork för detta vin för att behålla den rena friska smaken och inte riskera att korken påverkar vinet.
Färg: Klart ljusgul med lysande gröna toner.
Doft: Väldoftande citrusblommor.
Smak: Friska citrusfrukter som lime och citron. Smakernas finess med ackompanjerande mineraler och stram fruktsyra ger fin struktur och längd på vinet.
Serveringstemp: ca 14-16°C
Hållbarhet: Färdig att njutas nu men kommer att fortsätta utvecklas och imponera i 20 år till.
Vin och mat: Avnjut gärna vinet för sig själv eller med lättare rätter med fisk, kyckling och skaldjur.
Producent: Orlando grundades av Johann Gramp, som emigrerade från Tyskland till South Australia 1837. Steingarten är ett unikt litet stenigt, isolerat, vinodlingsområde högt uppe på ett berg med utsikt över Eden Valley åt ena hållet och Barrossa Valley åt andra. En av Gramps ättlingar anlade denna vingård efter ett inspirerande besök i Moseldalen på 1950-talet. För att kunna plantera vinstockarna var man tvungen att spränga hål med dynamit, och vinstockarna får ändå kämpa för att nå djupt ner i den mineralrika jorden. Resultatet är en fantastisk riesling med tydlig påverkan av svalt klimat och mineralrik jord.
Per Arne
2010-05-13 3

Kommentarer