il Bugiardo Ripasso - 2005

RÖDA VINER 14%
Arvid Nordquist H.A.B.
Skapades 2008-07-19 av iglaset
Betyg
1 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2005
2007
Druva: Corvina (50%), Corvinone (20%), Rondinella (25%), Molinara (5%)
Karaktär: Vinet har en intensivt tät och rubinröd färg. En inbjudande doft av körsbär och mörka bär, med tydliga inslag av mandel och vanilj. Smaken är massivt fruktig, med välbalanserad syra och inslag av ek och lite vanilj. Lång eftersmak. Kan med fördel lagras några år. “Superiore” på etiketten belyser att vinet har en något högre alkoholhalt än lägsta tillåtna.
Passar till: Vinets fylliga och fruktiga karaktär ger vinet ett brett användningsområde och det passar utmärkt till lite kryddigare kötträtter, pasta, charkuterier och lagrade ostar.
Kvalitetsfaktorer: Druvorna handskördas från 25-åriga stockar. En del av druvorna får jäsa och macerera i 10 dagar medan del av druvor först får torka i 2 månader för en högre smak- och sockerkoncentration. De torkade druvorna macereras sedan i 20 dagar före jäsning. Efter avslutad jäsning blandas vinet och lagras tillsammans med jästresterna från firmans Amarone på ekfat 6-8 månader. Proceduren kallas "Ripasso" och ger vinet litet av kraften och karaktären hos en Amarone. Beteckningen “Classico” står för “hjärtat/ursprunget” och syftar till området som var det första godkända för vinproduktion i Valpolicella. Vinmakaren Diego Bertoni anser att viner från området behöver tid för att uppnå full komplexitet och förespråkar lång ekfatslagring, allt anpassat efter druvornas behov och potential.
Kort om: Buglioni är en liten kvalitetsproducent med 14ha vinmarker i hjärtet av Valpolicella Classico med kvalitet som ledord! Intresset kring deras viner är stort och kvaliteten numer vida omtalad vilket bland annat resulterat i guld för l’Amarone i Vinitaly 2004.

Familjen Buglioni köpte egendomen så sent som 1993. Alfredo Buglioni är vinentusiast och tidigare vinmakare som tillsammans med oenologen Diego Bertoni står bakom all vinproduktion. Målet är att med modern teknik och kunskap producera viner av högsta kvalitet präglat av individuell personlighet i traditionell stil.

Familjen Buglioni är mycket intresserade av mat och dryck i kombination och äger flera kända restauranger i norra Italien.
Liknande artiklar
Kommentarer
Svartgam
Tips av tjejen på Oscar