Systembolagets Oktoberlansering


2012-09-23 av lasseg

iGlaset har testat oktobernyheterna på systembolaget. Läs mer och hitta guldkornen bland trampminorna..

iGlaset har varit på förhandsprovning igen, denna gång inför Oktoberlanseringen. Som ni kanske minns från förra månaden så var det inte alltid samma bäst-före-datum på flaskorna vi hade på provningen som de som sedan stod på hyllorna i butikerna. Nu har man koll på bäst-före-datum och förhoppningsvis kan vi ge en rättvisare bild av ölen som kommer ut i butikerna. Ytterligare en förändring är att flaskornas etiketter är dolda (så gott som det går) och även om en sån här provning aldrig blir hel-blind så var det åtminstone hälften av ölen som jag inte hade identifierat när jag gjorde provningen. Kul, för man får sina fördomar lite på skam när man inte helt vet vad det är i glasen.


Samtliga av de första sex ölen jag testade var ljusa lager från stora bryggerier, varav två var alkoholfria och en var storsäljaren "Sofiero":http://www.iglaset.se/articles/623-Sofiero-Original. "Carling":http://www.iglaset.se/articles/42200-Carling-Lager, "Steinlager":http://www.iglaset.se/articles/30074-Steinlager-Pure och "Cerveza Aguila":http://www.iglaset.se/articles/42201-Cerveza-Aguila var jätteäckliga. Jag förstår inte varför vi måste importera smaklöst, gult, kolsyrat vatten när vi lika gärna kan tillverka det här i Sverige? Speciellt som kolsyrat, gult vatten blir så otroligt äckligt när det skumpat runt halva jordgloben i en stekhet container... Och på tal om kolsyrat, gult vatten - Mariestads Alkoholfri var faktiskt den trevligaste bekanstkapen i den här kategorin och för dem som inte pallar "Nanny State":http://www.iglaset.se/articles/26297-BrewDog-Nanny-State är den kanske ett helt acceptabelt alkoholfritt alternativ.


Men den här sidan handlar inte om alkoholfria alternativ, den handlar om alkoholiga alternativ! Och om man nu känner att man vill dricka alkohol så tycker jag man ska se till att få en så maximal smakupplevelse som möjligt. Och i Oktober månad och ljus lager-kategorin innebär det för min del att jag dricker den utomordentligt humliga och fräscha "Oppigårds SMÖF Lager":http://www.iglaset.se/articles/41344-Oppig-rds-SM-F-Lager-2012. Med fantastiska bryggare som på Oppigårds får jänkarna se upp - det finns som ingen mening längre att hålla på att köpa dyr och allt för ofta - gammal och trött importöl. Om ni bara köper en öl denna månad, se till att det blir en SMÖF Lager.


Men Oktober bjuder på en hel del andra intressanta öl också. "Störtebeker Schwarzbier":http://www.iglaset.se/articles/29276-St-rtebeker-Schwarzbier är välbryggd, stiltypisk ocn rekommenderas om man gillar mer malt-dominerad öl. Blandpacket "Bayerska Ölsorter" bjuder på en väl sammansatt portfölj av tyska klassiker, och i ärlighetens namn - när drack du en "kellerbier":http://www.iglaset.se/articles?category=3&tags[]=516 senast? Dock är kvaliteten lite varierande, från den lysande maltbomben "Karmeliten Brocardus":http://www.iglaset.se/articles/42215-Karmeliten-Brocardus-1844 till bottennappet och tillika sparrisdoftande (!) "Irlbacher Premium Alt Arlbacher Spezial Dunkel":http://www.iglaset.se/articles/42216-Irlbacher-Alt-Irlbacher-Spezial-Dunkel är avståndet stort. Men på det stora hela tycker jag att mixpacket bör rekommenderas, speciellt om man inte tidigare testat de lite mer ovanliga ölsorterna Kellerbier och Helles. Förvänta er bara inte några enorma smaksensationer, kellerbier och helles är old-school lager som de en gång var.


Sigtuna Brygghus har varit väldigt aktiva den senaste tiden och släpper denna månad hela tre ölsorter. "Sigtuna Equilibrium Scottish Strong Ale":http://www.iglaset.se/articles/42206-Sigtuna-Equilibrium-Scottish-Strong-Ale är en orgie i malt - vi snackar flytande russin, sirap och portvin. Med nästan en tvåsiffrig alkoholhalt passar den fint när dagarna blir kortare och höstkylan lägger sig som en blöt fotbolls-socka runt själen.


Samuel Adams följer upp förra månadens snedbryggda Oktoberfest med två stycken öl ur sin "Limited Release"-serie, eller som det ibland brukar heta på svenska - "Limiterad utgåva". Semantik åsido, "Tasman Red IPA":http://www.iglaset.se/articles/42207-Samuel-Adams-Tasman-Red-IPA och "Dark Depths":http://www.iglaset.se/articles/42208-Samuel-Adams-Dark-Depths-Baltic-Porter bryggs i begränsade volymer och för mindre än en femtilapp styck för en bomber (65 cl) kan jag inte låta bli att utbrista "prisvärt".


I den mer obskyra delen av provningen konstaterar vi att grebbestad bryggt en ostronporter och att Nils Oscar fortfarande inte vet hur en saison smakar. Vi konstaterar även att "Gueuze Tilquin":http://www.iglaset.se/articles/31401-Gueuze-Tilquin är så sur att emaljen släpper från tänderna (och för en inbiten surölsälskare som undertecknad känns det surt att erkänna att det nästan, bara nästan - blir för surt). Vi konstaterar även att limiterad.. ahem.. begränsad utgåva inte nödvändigtvis är bättre än originalet. "Drie Fonteinens Oude Geuze Cuvee Armand & Tomme":http://www.iglaset.se/articles/40419-Drie-Fonteinen-Oude-Geuze-Armand-Tomme- är en svavelosande historia som definitivt behöver luftas rejält innan man känner något annat än gummiäck och tändstickor. För lambik-frälsta lär inte detta spela någon som helst roll och även jag kommer torska på denna.

Tillbaka