The Stump Jump White - 2008

VITA VINER 13%
Vinovum
Skapades 2010-01-26 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2008
2009
Druva: 63% Riesling / 20% Sauvignon Blanc / 10% Marsanne / 7% Roussanne
Producenten: Fyra generationer individualister. Namnet d’Arenberg väcker respekt inte bara i australiska vinkretsar utan i hela vinvärlden. Mest beror det naturligtvis på vinernas kvalitet, men också på den attityd som präglar produktionen. För här gör man allting efter eget huvud och mycket dessutom för hand eller fot. d’Arenberg grundades 1912 av Joseph Osborn, som märkligt nog var absolutist. Just nu är det Chester d’Arenberg Osborn, som sitter vid rodret, och även om han, sedan han tillträdde 1984, genomfört omfattande moderniseringar i vingårdar och källare, har han hållit fast vid sina föregångares högst individuella principer. På d’Arenberg görs allting annorlunda. De har gjort individuell egenart till något av en konstform, säger de andra vinproducenterna i McLaren Vale.
Vinifikation: De olika druvorna i Stump Jump, Riesling, Sauvignon Blanc och Marsanne, skördas vid olika tillfällen då varje druvsort uppnått sin mognad. Druvorna är skördade för hand och därefter skonsamt pressade, varje druvsort för sig. Vinet tankas över i temperatur kontrollerade jästankar, där vinet långsamt jäses torrt. De tre druvsorterna som används till detta vin har visat sig gifta sig på ett fantastiskt sätt. Målsättningen varje år är att skapa ett fruktigt, fräscht, färg intensivt och smakrikt vin. Socker 1,3 gram/liter syra, 5,9 gram per liter
Beskrivning: Riesling druvans karaktär ger en fräsch nypressad lime karaktär till vinet som dominerar i doften. Sauvignon Blanc druvan bidrar med drag av något söta krusbär medan Marsanne druvan ger vinet en viss nötighet och slutligen får vinet drag av torra örter, mandelkärnor från Roussanne druvan. Detta är ett fräscht, livfullt, smakrikt medelfylligt, torrt till halvt torrt vin med stor komplex fruktig karaktär. Blommig Riesling är mest framträdande, nötiga inslag och torkade örter. Avslutet har mer drag från Sauvignon Blanc med viss sötma. Alla dessa smaker och karaktärer är väl integrerade och i harmoni med den syra som finns i vinet. Stump Jump White är som bäst när den dricks ung. Vinet viner inte på lagring men kan sparas i 3 år.
Passar till: Ett brett spektra av lätta till medel intensiva maträtter. Bra till kryddstark mat, kyckling, fisksoppa, sallader, pajer, eleganta kalvrätter… eller bara som ett gott glas vin utan mat.
Kommentarer