Vigna Senza Nome Moscato d'Asti - 2006

VITA VINER 5.5%
Vinunic
Skapades 2009-02-11 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Moscato d'Asti
Druva
Muscat
Senaste betygen
Årgångar
2006
2011
Ursprung: Piemone
Skörd: Mitten av september.
Skördeuttag: 8000 kg/ha.
Druvor: 100% Moscato
Förslutning: Naturkork
Producent: Braida di Bologna Giacomo

Braidas arv i goda händer

Giacomo Bologna, med smeknamnet Braida, som han tillsammans med vingårdarna ärvde efter sin far, har blivit något av en legend i Piemonte för sitt sätt att lyfta barberadruvans anseende. Barbera kallades ”fattigmansbarolo” och ansågs inte ha potential att ge mer än ett hyfsat bordsvin. Men Bologna behandlade druvan med samma respekt som topproducenterna hanterade den nebbiolo som skulle bli stor barolo eller barbaresco (d v s lågt skördeuttag, noggrann druvselektion och omsorgsfullt källararbete) och resultatet blev ett vin som kunde tävla med de allra bästa.

Bologna vann internationell berömmelse. Toppårgångarna 1989 och 1990 höjdes till skyarna. Men de blev Giacomo Bolognas sista. När han plötsligt avled tog änkan, Anna Bologna, över driften tillsammans med barnen. Dottern Raffaela Bologna är enolog och svarar för källararbetet medan hennes bror Giuseppe (Beppo), som är agronom, tar hand om vingårdarna. Under deras ledning har källarna moderniserats och vingårdsarealen ökat. Man har också breddat produkt sortimentet och gör nu kvalitetsviner på en bredare bas än tidigare.

Toppvinerna på barbera finns kvar, bland annat den vingårdsbetecknade Ai Suma, som i toppårgången 1997 var det bästa barberavin Braida någonsin producerat – en tydlig signal till vinvärlden att Giacomo Bolognas arv var i goda händer.

Vinifikation: Druvorna macereras på jästfällning i flera timmar och pressas därefter. Vinet fermenteras i några dagar i en temperatur av ca 16° C. I slutet av fermeneringen genomgår vinet en kallstabilisering i – 4°C, mikrofiltreras och buteljeras.
Lagring: Vinet lagrat ett par månader på flaska innan det släpps till försäljning.
Vinets karaktär: Lätt pärlande och mycket fruktigt med smak av päron och fläderblom. Fruktigt söt och lång eftersmak.
Passar till: Apéritif och till fruktiga efterrätter som sorbet.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 145 Kr 8384401 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer