Château du Mayne Rouge

RÖDA VINER 12%
Vinkällaren Grappes Vinimport AB
Skapades 2007-04-19 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Senaste betygen
Crassus
2008-04-03 6
Årgångar
2000
Region: Bordeaux
Distrikt: AOC Graves
Druvsorter: Cabernet Sauvignon 85%, Merlot 10%, Cabernet Franc 5%
Framställningsmetod: Storebror till Carl Jan röd Bordeaux med för regionen onormalt hög andel Cabernet Sauvignon, hela 85%.

På Château du Mayne är man alltid sist med att skörda de röda druvorna. Skörden sker oftast i oktober men kan skjutas så sent som till i november.
Selekteringen av druvor är lika noggrann som för Château du Mayne Blanc och alla druvor plockas för hand. Själva druvan skiljs från blad och stjälkar och bara den rena druvan pressas.
Druvorna macererar (urlakar) i ståltank tre dagar innan jäsningen påbörjas för att ge vinet rikedom och arom. Druvorna fraktas snabbt till vinpressarna i källaren, där de pressas sakta över natten under 8 timmar. Anledningen till den långsamma pressningen är att man vill undvika bismaker. I pressningsskedet använder man både luftpress och hydraulisk press.
Druvjuicen temperaturkontrolleras. Jäsningen sker i ståltank i en temperatur mellan 20 och 30 grader Celsius i 25 dagar, hela tiden tillsammans med druvskalen. Efter att jäsningen är klar stabiliseras vinet i ståltank och blandningen av de olika druvsorterna sker 14 månader efter skörd. Buteljering sker efter 24 månader. Från årgång 2000 har 5% av vinet kontakt med nya ekfat under 12 månader.
Vinets komplexitet och finess kommer från druvan samt den långsamma jäsningsprocessen.

Skördeuttag: 45 hl/ha
Årlig produktion: 40 000 flaskor
Utseende: Medeldjup röd färg med röd ungdomlig kant.
Doft: Koncentrerad mörk ungdomlig doft med stram frukt och begynnande mognadstoner (läder och stall).
Smak: Tydlig smak av svarta vinbär med bra balans och harmoni med lång kvarstannande eftersmak. Begynnande mognadston.
Serveringstips: Serveras till kraftigare kötträtter, gärna vilt.
Lagringsduglighet: Kan drickas nu om det luftas i karaff en timma innan servering. Kan med fördel också lagras, upp till 15 år, tack vare den höga andelen Cabernet Sauvignon. Utvecklar med tiden sammetslen struktur med doft av stall och läder.
Restauranglistningar: Grythyttans Gästgivaregård och Gammalsbygårdens Gästgiveri på södra Öland
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 142 Kr 338001 Ordinarie
Crassus
2008-04-03 6

Liknande artiklar
Kommentarer