Château de Cérons - 1997
VITA VINER 13.5%
Vinkällaren Grappes Vinimport AB
Skapades
2007-04-19
av
iglaset
Betyg
0
Senaste betygen
Årgångar
1997 |
1998 |
Region: Bordeaux
Distrikt: AOC Cérons
Druvsorter: Sémillon 70%, Sauvignon Blanc 30%
Framställningsmetod: Appellationen Cérons är beläget straxt norr om Barsac och Sauternes. Vinet är ett fullgott alternativ till Sauternes då det inte är lika visköst och simmigt utan mera halvsött i stilen.
Under skörd genomför man mellan 6-11 plockningar, vanligtvis under månaderna september, oktober och november. All plockning sker för hand. Druvorna fraktas snabbt till vinpressarna i källaren, där de pressas sakta över natten under 8 timmar. Anledningen till den långsamma pressningen är att man vill undvika bismaker. I pressningsskedet använder man både luftpress och hydraulisk press.
Druvjuicen transporteras direkt till ekfat där druvjuicen från varje plockning vinifieras separat. Jäsningen sker sakta, mellan 15 dagar och 5 månader. Ingen temperaturkontroll sker utan vid för hög värme öppnas fönstren om nätterna för att kyla ner vinerna. Efter jäsning blandas viner av liknande kvalitet. Vinet spenderar 18 månader i nya och gamla ekfat (kan vara upp till 3 år gamla). Den slutgiltiga blandningen genomförs 24-30 månader efter skörd. Buteljering sker 36-42 månader efter skörd.
Skördeuttag: 22 hl/ha
Årlig produktion: 22 000 flaskor
Utseende: Gyllengul, djup färg
Doft: Läckert söt och krispig doft med tydligt inslag av saffran samt tropiska toner som av persika och mango
Smak: Halvsöt, inte alltför söt smak, men läckert samspel mellan sötma och syra. Inslag av ananas och andra tropiska frukter. Fräsch och balanserad.
Serveringstips: Vinet är tilltalande såväl som aperitif, förrättsvin till gås- och anklever liksom till fräscha bärdesserter av jordgubbar och smultron.
Serveras vid en temperatur om 11-13 grader Celsius. Dekantera gärna vinet.
Lagringsduglighet: Kan drickas nu men kan med fördel lagras upp till 20 år. Med tiden kommer vinet att mörkna till bärnstensfärg och bli komplext och runt i smaken.
Restauranglistningar: Grythyttans Gästgivaregård och Gammalsbygårdens Gästgiveri på södra Öland
Distrikt: AOC Cérons
Druvsorter: Sémillon 70%, Sauvignon Blanc 30%
Framställningsmetod: Appellationen Cérons är beläget straxt norr om Barsac och Sauternes. Vinet är ett fullgott alternativ till Sauternes då det inte är lika visköst och simmigt utan mera halvsött i stilen.
Under skörd genomför man mellan 6-11 plockningar, vanligtvis under månaderna september, oktober och november. All plockning sker för hand. Druvorna fraktas snabbt till vinpressarna i källaren, där de pressas sakta över natten under 8 timmar. Anledningen till den långsamma pressningen är att man vill undvika bismaker. I pressningsskedet använder man både luftpress och hydraulisk press.
Druvjuicen transporteras direkt till ekfat där druvjuicen från varje plockning vinifieras separat. Jäsningen sker sakta, mellan 15 dagar och 5 månader. Ingen temperaturkontroll sker utan vid för hög värme öppnas fönstren om nätterna för att kyla ner vinerna. Efter jäsning blandas viner av liknande kvalitet. Vinet spenderar 18 månader i nya och gamla ekfat (kan vara upp till 3 år gamla). Den slutgiltiga blandningen genomförs 24-30 månader efter skörd. Buteljering sker 36-42 månader efter skörd.
Skördeuttag: 22 hl/ha
Årlig produktion: 22 000 flaskor
Utseende: Gyllengul, djup färg
Doft: Läckert söt och krispig doft med tydligt inslag av saffran samt tropiska toner som av persika och mango
Smak: Halvsöt, inte alltför söt smak, men läckert samspel mellan sötma och syra. Inslag av ananas och andra tropiska frukter. Fräsch och balanserad.
Serveringstips: Vinet är tilltalande såväl som aperitif, förrättsvin till gås- och anklever liksom till fräscha bärdesserter av jordgubbar och smultron.
Serveras vid en temperatur om 11-13 grader Celsius. Dekantera gärna vinet.
Lagringsduglighet: Kan drickas nu men kan med fördel lagras upp till 20 år. Med tiden kommer vinet att mörkna till bärnstensfärg och bli komplext och runt i smaken.
Restauranglistningar: Grythyttans Gästgivaregård och Gammalsbygårdens Gästgiveri på södra Öland
Volym | Pris | Artikelnummer | Sortiment |
---|---|---|---|
750 ml | 229 Kr | 8125801 | Beställning |
750 ml | 221 Kr | 414201 | Ordinarie |
Kommentarer