Matallana - 2004

RÖDA VINER 14%
VinUnic
Skapades 2008-03-13 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
1999
2004
Telmo Rodríguez är de inhemska, spanska druvornas ädle riddare. Han ägnar all sin betydande vinmakartalang åt att göra viner på de typiska, spanska druvsorterna i olika områden i landet. I sitt företag, Compañía de Vinos Telmo Rodríguez, har han engagerat unga vinentusiaster som, precis som han själv, anser att de bästa vinerna görs enligt enkla, okomplicerade principer och på druvor som reflekterar den plats de växer på. Vinmakaren Pablo Eguzkiza, som också är utbildad agronom, är en av dem som varit med från starten och hela tiden varit en värdefull medhjälpare för Rodríguez.
Telmo Rodríguez föddes i en vinfamilj. Pappan skapade Remelluri ett av de mest innovativa vinföretagen i Rioja. Telmo studerade vid vinuniversitet i Bordeaux och praktiserade hos Bruno Prats på Cos d’Estournel. Med sitt universitetsdiplom i handen for han till södra Frankrike för att söka jobb hos Eloi Dürrbach på Domaine de Trevallon. Dürrbach tittade på diplomet och sa att ”den utbildningen duger bara till att lära folk göra cocacola”. Men Telmo tjatade sig till en assistentplats och lärde sig mycket under de tre åren på Trevallon. Dürrbach är en färgstark person med ett gediget nätverk och han presenterade den unge spanjoren för vinpersonligheter som Perrin, Clape, Guigal och Chave. Sista skörden innan han återvände till Spanien genomförde han det svåra året 1993 hos Gerard Chave. “Han lärde mig då att man under svåra år måste vara generös och beredd att göra stora offer om man vill producera stora viner”, har han berättat.
Telmo, som i dag är i 45-årsåldern, bor med sin franska hustru i centrala Madrid men är ständigt på resa för att bevaka vad som händer i vingårdar och källare. Men han avskyr att bli kallad flying winemaker. ”De reser runt och gör identiska viner oavsett vilken plats, vilken jordmån, vilket klimat de kommer till”, säger han. ”Det är raka motsatsen till mitt arbete. Jag gör det vin som bäst uttrycker varje enskilt läges speciella karaktär.”
Vinifikation: Druvorna har försiktigt fottrampats, jäsning har ägt rum i öppna fat
Lagring: 20 månader på nya franska ekfat från fyra olika fatmakare
Vinets karaktär: Rostat kaffe, mocka, choklad, creme de cassis, lakrits och röddoft. Fylligt med superbt koncentrerad fruktsmak med en lång eftersmak.
Jordmån: Sand, grus, lera
Skörd: oktober
Druvor: 100% Tinto Fino
Förslutning: Naturkork
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 476 Kr 9756601 Beställning
Kommentarer