Betyg
1
Karaktär: Elegant men smakrik med klart bärig fruktdoft med dragning åt hallon och körsbär. En äkta Beaujolais har frisk syra och bra men inte aggressivt bett i tanninerna och en läskande smak. Som all Beaujolais ska den serveras relativt sval, 15-16 grader.
Lagras: Kan lagras upp till 6-8 år men är inte gjord som ett lagringsvin. Bäst vid 2-4 år.
Passar till: Lättare rätter som kyckling, sallader, ljust kött som kalv och gris, men även rådjur passar mycket bra till en mogen Morgon.
Mer om Morgon: Morgon är en av tio Cru-betecknade lägen i norra delen av Beaujolais med rätt att sätta ut by-namnet på etiketten. Byn Morgon är huvudort men Viellé-Morgon (gamla Morgon) är den viktigaste orten i kommunen. Mellan dessa två byar ligger Côte de Py, varifrån de bästa vinerna i distriktet anses komma. I norra Europa är Morgon den klart mest kända av Beaujolais tio Crus. Kanske för att namnet är lätt att uttala för oss germaner, men troligare är att Morgons lite kraftigare stil passar vår mat- och vinkultur. Även om årgångar inte spelar lika avgörande roll som uppe i det svalare Bourgogne så skiljer åren sig från varandra. Av senare årgångar är 2003 och 2005 lite kraftigare medan 2004 ligger mer åt det eleganta hållet. Jordmånen är som i övriga Beaujolais sandblandad grusjord på granitgrund. Men här finns också en jordart som lokalt kallas ‘roche pourrie’ (rutten sten). Denna ‘ruttna’ sten är egentligen en vittrad skiffer och anses ge speciell karaktär åt vinerna. Morgon tillhör med Moulin-à-Vent de kraftigare av Beaujolais’Crus, med bra lagringspotential. En bra Morgon kan med rätt lagring nå upp till Bourgognehöjder efter sju-åtta år i källaren.
Lagras: Kan lagras upp till 6-8 år men är inte gjord som ett lagringsvin. Bäst vid 2-4 år.
Passar till: Lättare rätter som kyckling, sallader, ljust kött som kalv och gris, men även rådjur passar mycket bra till en mogen Morgon.
Mer om Morgon: Morgon är en av tio Cru-betecknade lägen i norra delen av Beaujolais med rätt att sätta ut by-namnet på etiketten. Byn Morgon är huvudort men Viellé-Morgon (gamla Morgon) är den viktigaste orten i kommunen. Mellan dessa två byar ligger Côte de Py, varifrån de bästa vinerna i distriktet anses komma. I norra Europa är Morgon den klart mest kända av Beaujolais tio Crus. Kanske för att namnet är lätt att uttala för oss germaner, men troligare är att Morgons lite kraftigare stil passar vår mat- och vinkultur. Även om årgångar inte spelar lika avgörande roll som uppe i det svalare Bourgogne så skiljer åren sig från varandra. Av senare årgångar är 2003 och 2005 lite kraftigare medan 2004 ligger mer åt det eleganta hållet. Jordmånen är som i övriga Beaujolais sandblandad grusjord på granitgrund. Men här finns också en jordart som lokalt kallas ‘roche pourrie’ (rutten sten). Denna ‘ruttna’ sten är egentligen en vittrad skiffer och anses ge speciell karaktär åt vinerna. Morgon tillhör med Moulin-à-Vent de kraftigare av Beaujolais’Crus, med bra lagringspotential. En bra Morgon kan med rätt lagring nå upp till Bourgognehöjder efter sju-åtta år i källaren.
Kommentarer
LoppanHoppan