Fetzer Valley Oaks Chardonnay

VITA VINER 13.5%
Philipson & Söderberg
Skapades 2007-02-04 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Senaste betygen
cliff
2009-11-30 8
Karaktär: Snudd på tropisk arom av citrus, ananas och houngsmelon inlindat i svag vanilj. Rik och generös smak av stor frukt balanserad av mjuk vanilj från amerikanska ekfat som vinet delvis fått jäsa och lagras på. Skönt uppfriskande syra i eftersmaken.
Druvor: Chardonnay 85%, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc
Lagras: Kan med fördel lagras 2-4 år.
Passar till: Ett utmärkt vin till grillad/halstrad fisk och skaldjur, de flesta former av kyckling och andra lättare rätter, gärna med lite syrliga såser.
Mer om Fetzer Valley Oaks Chardonnay: Fetzer Vineyards bildades 1968 av Bernard Fetzer, tyskättad trävaruhandlare som flyttade till Kalifornien, sadlade om och blev det han ville - vinodlare. Ett helt fotbollslag födde honom hans hustru och tio av de elva barnen arbetar eller har arbetat på firman. Han började med 100 hektar uppe i Mendicino County närmare bestämt i Redwood Valley. I dag äger Fetzer nära 1000 hektar uppe i Mendocino/Lake County och nästan allt är ekologiskt odlat. Till år 2010 är målet att alla viner Fetzer tillverkar ska komma från ekologiskt certifierade vingårdar, även druvor som kommer från kontrakts-odlare. 1992 köpte Brown Forman (Jack Daniel’s, Southern Comfort m fl) Fetzer och några andra vingårdar (Korbel, Jekel) men låter dem arbeta vidare i samma banor som tidigare, något annat vore mycket dumt för övrigt. Från 200 000 flaskor 1970 till cirka 30 miljoner idag är en avsevärd ökning. Speciellt om man beaktar att Fetzer inte tillverkar några billiga viner och att över hälften är 100 % ekologiskt odlat. Här uppe i norra Kalifornien är det på en gång både varmare och svalare än nere i Napa Valley och Sonoma. Läget är ganska högt med svala nätter samtidigt som inlandsklimat ger heta dagar med gassande sol. Kalifornien är till skillnad från Europa inte beroende av nordligt/sydligt läge för vingårdarna utan mer hur vingårdarna/dalarna ligger i förhållande till den ständigt kalla Stilla Oceanen. Druvorna till Sundial Chardonnay kommer till hälften från Pope Valley i Napa Valley och till andra hälften från två vingårdar i Mendocino County. Skörden sker i slutet av september då druvorna är gyllengula och fullt mogna. Vinet lagras ‘sur lie’ på kylda ståltankar i tre månader - och därefter på fat av amerikansk ek i sex till åtta månader för buteljering.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 89 Kr 1665301 Beställning
cliff
2009-11-30 8

Kommentarer