Caelum il Palagione - 2004

RÖDA VINER 13%
Vinovativa
Skapades 2007-11-28 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Caelum är en druvren Sangiovese med den litet udda appellationen Chianti Colli Senesi. Grymt begåvade vinmakaren Paolo Caciorgna ligger bakom detta synnerligen läckra vin som tack vare årgångens struktur imponerar med sin höga kvalitet och druvtypiska körsbärsfruktighet.

Palagiones ägare Giorgio Comotti vill att hans Chianti ska ha ett rent och modernt ”sangioveseuttryck” och Caciorgna är berömd för sina eleganta viner. Vinet är ett av mycket få inom appellationen som lagras i franska barriquer och detta ger vinet en dimension till – minst!

Växtsäsongen 2004 var i det närmaste perfekt och Caelumversionen detta år är Giorgios fruktigaste hittills. Det finns en enorm charm i detta vin och ordet Drinkability har sällan känts mer rätt. Passar typ allt…

Område: Toscana
Druvor: 100% Sangiovese
Klassificering: Chianti Colli Senesi DOCG
Geografi: Vingårdarna ligger högt belägna i syd-sydvästläge i närheten av San Gimignano i Toscana
Smaktyp: Modern
Karaktär: Medelfyllig, ytterst ren och läckert fruktig smak med kryddiga toner av färska körsbär och plommon. Silkiga tanniner, modern ryggrad och distinkt syra årgångstypisk syra.
Passar till: Till det mesta, t.ex. Pasta i gräddig svampsås
Serveringstemperatur: 16°C
Planterades: 1997
Jordmån: Konglomerat med 40% lera
Antal rankor per hektar: 5.000
Skörd: För hand i mitten av september
Skördeuttag: 1,0-1,5 kg/ranka
Framställning: Druvorna krossas försiktigt följt av jäsning, 20 dagar, i rostfria ståltankar vid max 28˚C med enbart naturlig jäst. Vinet lagras i begagnade franska barriquer från Allier och Nevers under 12 månader och klaras med äggvita innan buteljering.
Lagring: 0-3 år
Odlingsform: Ekologiskt odlat
Övrigt: Praktiserar ekologisk odling.
Kommentarer