Carl Jan Vit Bordeaux - 2006
VITA VINER 12.2%
Vinkällaren Grappes Vinimport AB
Skapades
2008-07-19
av
iglaset
Betyg
0
Senaste betygen
Region: Bordeaux
Distrikt: AOC Graves
Druvsorter: Sauvignon Blanc 55%, Sémillon 40%, Muscadelle 5%
Framställningsmetod: Vinet är ett andravin till Château du Mayne Blanc och liknar i mångt och mycket framställningsprocessen för denna.
Druvorna fraktas snabbt till vinpressarna i källaren, där de pressas sakta över natten under 8 timmar. Anledningen till den långsamma pressningen är att man vill undvika bismaker. I pressningsskedet använder man både luftpress och hydraulisk press. Druvjuicen temperaturkontrolleras. Efterföljande första jäsning sker i små ståltankar (30 hl) under 8-12 dagar i en temperatur mellan 15-20 grader Celsius. De olika druvsorterna vinifieras olika och därefter låter man vinet ligga på fällningen i 4 månader. Under denna period genomför man battonage varje vecka. Battonage innebär att jästfällningen rörs om i vinet för att ge vinet mer fetma och smak. Efter att vinet fått ligga på sin fällning stabiliseras det i ståltank.
Den slutgiltiga blandningen av de olika druvsorterna sker straxt före buteljering, efter 15-16 månader. Buteljering sker 18 månader efter skörd. Straxt innan filtreras vinet genom cellulosa-plattor.
Skördeuttag: 55 hl/ha
Årlig produktion: 40 000 flaskor
Utseende: Ljust gul, briljant och lysande färg med gröna toner
Doft: Stor, ren, oekad doft med fräschör och bred fruktighet av gröna äpplen och citrus, svarta vinbärsblad och krusbär. Druvtypisk
Smak: Medelfyllig med öppen grön fruktighet av gröna äpplen, fräsch syra av citrusfrukter som balanserar och en angenäm frisk och saftig eftersmak
Serveringstips: Passar bra som aperitif samt till skaldjur och fräscha fiskrätter
Lagringsduglighet: Kan med fördel drickas nu men kan också lagras upp till 10 år tack vare sin syra. Kommer att utveckla läckra torra tropiska toner och mjuk syra.
Restauranglistningar: Grythyttans Gästgivaregård, Tammsvik och Mälargården, Gammalsbygårdens Gästgiveri på södra Öland
Distrikt: AOC Graves
Druvsorter: Sauvignon Blanc 55%, Sémillon 40%, Muscadelle 5%
Framställningsmetod: Vinet är ett andravin till Château du Mayne Blanc och liknar i mångt och mycket framställningsprocessen för denna.
Druvorna fraktas snabbt till vinpressarna i källaren, där de pressas sakta över natten under 8 timmar. Anledningen till den långsamma pressningen är att man vill undvika bismaker. I pressningsskedet använder man både luftpress och hydraulisk press. Druvjuicen temperaturkontrolleras. Efterföljande första jäsning sker i små ståltankar (30 hl) under 8-12 dagar i en temperatur mellan 15-20 grader Celsius. De olika druvsorterna vinifieras olika och därefter låter man vinet ligga på fällningen i 4 månader. Under denna period genomför man battonage varje vecka. Battonage innebär att jästfällningen rörs om i vinet för att ge vinet mer fetma och smak. Efter att vinet fått ligga på sin fällning stabiliseras det i ståltank.
Den slutgiltiga blandningen av de olika druvsorterna sker straxt före buteljering, efter 15-16 månader. Buteljering sker 18 månader efter skörd. Straxt innan filtreras vinet genom cellulosa-plattor.
Skördeuttag: 55 hl/ha
Årlig produktion: 40 000 flaskor
Utseende: Ljust gul, briljant och lysande färg med gröna toner
Doft: Stor, ren, oekad doft med fräschör och bred fruktighet av gröna äpplen och citrus, svarta vinbärsblad och krusbär. Druvtypisk
Smak: Medelfyllig med öppen grön fruktighet av gröna äpplen, fräsch syra av citrusfrukter som balanserar och en angenäm frisk och saftig eftersmak
Serveringstips: Passar bra som aperitif samt till skaldjur och fräscha fiskrätter
Lagringsduglighet: Kan med fördel drickas nu men kan också lagras upp till 10 år tack vare sin syra. Kommer att utveckla läckra torra tropiska toner och mjuk syra.
Restauranglistningar: Grythyttans Gästgivaregård, Tammsvik och Mälargården, Gammalsbygårdens Gästgiveri på södra Öland
Volym | Pris | Artikelnummer | Sortiment |
---|---|---|---|
750 ml | 99 Kr | 8885101 | Beställning |
9000 ml | 1236 Kr | 8885109 | Beställning |
Kommentarer