Steenberg Sémillon - 2005

VITA VINER 14%
Sigva
Skapades 2007-11-28 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Constantia Sydafrika
Druva
Semillon
Senaste betygen
Druvor: 100% Semillon.
Karaktär: Medelstor, lite aromatisk och gräsig doft med ett litet kryddigt inslag och med en liten touche av honung. Smaken är medelfyllig, torr och rätt frisk med en diskret rökighet och krydda och med en liten fruktfetma som i nuläget är aningen återhållen. Vinner på att luftas, eller lagras. I övrigt rätt typiskt i sin unga aromatiska ton.
Passar till: Lätta till medelkraftiga rätter, helst fisk eller skaldjur, kan gärna ha en viss syra från exempelvis citrus, vitt vin, getost eller syrade mejeriprodukter, alternativt bygga på sälta från exempelvis skaldjur. Serveras vid cirka 12 grader.
Vininflikation: Skörd i februari från den 2,7 ha lilla vingården. Kalljäsning i rostfria ståltankar för att sedan lagras vidare med jästen på nya franska 225 liters ekfat i 4 veckor. Ekfaten var medel rostade. Ingen malolaktisk jäsning.
Vinmakare: John Loubser.
Producenthistorik: Steenberg som betyder berget av sten,grundades av änkan Catharina som vid 22-års ålder 1662 kommer till Kap med båt från Lübeck utklädd till man. Hon gifter sig med Hans Ras som senare blir uppäten av ett lejon. Hennes tredje man mördas av en hottentott och den fjärde trampas ihjäl av en elefant. Inte mycket avskräckte Catharina, hon gifter sig en femte gång nu med en tysk. 1682 får de arrendera marken där Steenberg idag står med vinhus, restaurang, hotell och golfbana.
Området: Constantia är ett litet vindistrikt där klimatet är svalare och fuktigare än resten av Coastal Region. Detta gör att druvorna mognar långsammare och skörden sker oftast tre veckor senare än i Stellenbosch, som ligger ca 25 minuter bort.
Liknande artiklar
Kommentarer