Inama Vin Soave - 2006

VITA VINER 12.5%
Nigab
Skapades 2008-10-01 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Soave Classico
Senaste betygen
Årgångar
2002
2006
Karaktäristik:
- Ljust gul färg.
- Elegant aromatiskt doft av kamomill, blommor och äpple.
- Torrt, friskt och smakrikt vin med inslag av äpple och mandel. Lång eftersmak.
Passar till: Smakrika fiskrätter samt lättare kötträtter.
Lagring: Vinet är konsumtionsfärdigt idag, men håller för upp till två års lagring.
Vinet: Efter skörd hade musten en kort ”skalkontakt” på 4-8 timmar därefter pressning. Jäsning på ståltankar efterföljd av malolaktisk jäsning och lagring på ståltankar i åtta månader.
Producenten: Idag består egendomen av 25 ha vingårdar I Soave Classico och under 90-talet utökade man även sin produktion till att omfatta röda viner. De röda druvorna växer ca 15 kilometer öst om Soave i Colli Berici som ligger i provinsen Vicenza. I Soave Classico på dess branta sluttningar och magra jord trivs Garganega som bäst. Den planterades redan på Romartiden och kallades vid den tiden för ”Grecanicum”, vilket refererar till dess ursprung i Grekland. Druvan anlände via Sicilien och Kampanien där dess syster Greco fortfarande odlas i stor omfattning. Under århundraden har druvan förändrat sig till att anpassas till Soaves förutsättningar och dess karaktär och namn har ändrats därefter.
Inama på nätet: www.inamaaziendaagricola.it
Området: Hur doftade och smakade en Soave när det ansågs vara ett av världens största vita vin? Det var frågan Guiseppe Inama ställde till lokala odlare runt Soave för att bestämma vilket vin man skulle producera. Svaret var inte förvånande men motsägande till modern vinmakning. Gammaldags teknik med mer skalkontakt och mindre svavel verkade vara det som krävdes. I alla försök i denna nästan minimalistiska teknik svarade vinerna med att blomma ut i kaskader av aromer och förvånat långlivade viner. Samma teknik används än idag antingen om jäsningen görs i ståltankar eller ekfat. Resultatet är vad man kallar en klassisk Soave Classico som avspeglar områdets terroir på ett unikt sätt. Det aromatiska anslaget i aromen och fylligheten i smaken är typiskt för ett stort, klassiskt vin från Soave.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 129 Kr 8385401 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer