Jackson Estate Pinot Noir - 2006

RÖDA VINER 14%
Arvid Nordquist H.A.B.
Skapades 2008-04-05 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Karaktär: Vinet har en komplex doft av körsbär, svarta plommon, choklad och kryddor med inslag av kanel. Smaken är silkeslen och mjukt bärig med en lätt rökighet, mocka- och mineralton. Intensiv eftersmak med stort djup och tydlig jordmånskaraktär.
Passar till: Carpaccio på kalv, kallskuret kött eller grillad fisk med rödvinssås eller till rätter av fågel och fläskkött.
Kvalitetsfaktorer: Marlborough är det svalaste av vinodlingsområdena i Nya Zeeland, med antal soltimmar att jämföra med Bourgogne, däremot är nätterna svalare vilket främjar vinernas syra och förlänger mognadsperioden. 2005 är den första årgången som Pinot Nor Vintage Widow tillverkas. Druvorna till detta vin har skördats för hand från Jackson Estate´s tre pinot noirgårdar i Omaka, Waihopai och Wairau. Det är det första vinet som producerats av druvor från deras läge i Waihopai Valley, som planterades 2001. Druvorna kalljästes först i 5-10 dagar för att sedan värmas upp till max 33°C. Vinerna lagrades sedan på en mix av olika franska fat från Vosges och Troncais, varav en fjärdedel var nya.
Kort om: Jackson familjen kom från England till Nya Zeeland 1842 och sedan dess har egendomen i hjärtat av Marlborough varit i familjen ägo. Jacksom Estate grundades 1988 och 1991 lanserades det först vinet under Jackson Estate etikett. Ägaren John Stichbury är en av dem som ligger bakom New Zealand screwcap initiative, nydanare i branschen som har jobbat för en kvalitetsutveckling av viner genom att byta ut användandet av naturkork mot skruvkork.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 199 Kr 8243401 Beställning
Kommentarer