Organic Smash Orbaden Riviera

ÖL 4.8%
Orbaden Zip & Climb AB
Skapades av Brolla
Betyg
1 1 0.0
Ursprung
Sverige
Tillverkningssätt
Ofiltrerad Opastöriserad
Stil
Tysk Pilsner
Humle
Perle
Senaste betygen
Brolla
2017-03-05 4
ORBADEN RIVIERA PILSNER

Vi hoppas du ska känna den härligt beska, kryddiga och något mintiga smaken från perlehumlen, liksom den rena och klara kornsmaken från Pilsnermalten. Den ljusa färgen kommer även den från den varsamt rostade pilsnermalten. Pilsnerjästen som är av tysk typ ger ölet dess rena smak.

STORYN

Redan på 1920-talet kunde man i den första turistbrochyren läsa att inte ens de mest berömda badstränderna på Västkusten kunde “uthärda en jämförelse” med Orbadens strand. Under 30- och 40-talen sköt turismen ordentlig fart. 1934 tog den kände skådespelaren Elis Ellis över restaurangen i Orbaden och det gorde att Stockholms kulturelit fann ett vattenhål. Ett tilltagande festande gorde att somliga började rynka på näsan och under 1940-talet tog kyrkan ton och menade att Orbaden blivit ett “syndens näste”. Det var särskilt baden som uprörde. Den enligt lag förbjudna tvådelade baddräkten användes, och t.o.m. nakenbad förekom. Länsman som undersökte saken valde att se mellan fingrarna och lät festligheterna fortsätta. Han gick faktiskt så långt att han gjorde ett undantag och tillät både hel- och halvnakna bad i Orbaden. Sådana här friheter var mycket ovanliga, för att inte säga unika i dåtidens Sverige. Det var under den här eran Ingrid Bergman kom till Orbaden för att spela in en film. Filmteamet bodde i ett hus på stranden som byggdes för filminspelningen och omklädningsrummen liksom allt annat finns kvar än i dag. Någon film blev emellertid aldrig färdigställd, kanske berodde det på att det fanns så mycket annat att ta sig för i Orbaden.
Brolla
2017-03-05 4

Kommentarer
Brolla
ljust öl med tunt, vitt skum som lägger sig ganska snabbt. Doftar som en pilsner ska, malt, kartong, gräs och lite citrus. Smakar malt, söt kartong, citrus, gräs och unken. Ingen höjdare, men åker ner.
4