Jacobsen Saaz Blonde är ett ljust överjäst öl och bryggt enligt belgisk tradition. "Blonde" är det franska uttrycket för ljusa öl. Det är bryggt av en speciell typ av humle, Saaz, som hämtats från Tjeckien och som används för tillverkning av belgiska Blonde-öl. Doften är fruktig, åt det kryddiga hållet. Bland annat kan man ana humlearomen och doft från nejlikor och malt. Färgen är gyllengul. Slutresultat är en fyllig mörk lager med lätt beska. Serveras vid 5-7 grader
Saaz Blonde och mat: Saazhumlen ger sig väl tillkänna, men egentligen mer som aromatisk komponent än som direkt besk. Den spontana känslan är att servera ölet till inte alltför smakintensiva rätter så att humlearomen får ett rättvist utrymme att spela på. Kokta och stekta rätter av fisk och skaldjur har rätt intensitet. Stekytan på vit fisk, gärna kompletterad med brynt smör, gifter sig perfekt med en diskret rostade nyans som ölet bjuder på. Rena musselrätter som den klassiska moules marinière (koka gärna musslorna i veteöl!) passar bra till. Fina vitvinssåser och såser baserade på musselbuljong är utmärkta, liksom mer asiatiskt influerade såser med skaldjursfond och kokosmjölk och inslag av lime. Det passar också till kokta kötträtter i ljusa buljongsåser, gärna kalvkött med vårprimörer och ett stänk av färska örter, klassiskt pepparrotskött (men minska gärna på pepparroten för den fina humlens skull).
För bästa resultat bör man undvika tydlig sötma i maträtten. Syrlighet och sälta är däremot två smaker som stämmer in på kombinationen med ölets smakbalans. Brynt smör eller smör i såsen balanserar vinets fyllighet på ett bra sätt.
Saaz Blonde och mat: Saazhumlen ger sig väl tillkänna, men egentligen mer som aromatisk komponent än som direkt besk. Den spontana känslan är att servera ölet till inte alltför smakintensiva rätter så att humlearomen får ett rättvist utrymme att spela på. Kokta och stekta rätter av fisk och skaldjur har rätt intensitet. Stekytan på vit fisk, gärna kompletterad med brynt smör, gifter sig perfekt med en diskret rostade nyans som ölet bjuder på. Rena musselrätter som den klassiska moules marinière (koka gärna musslorna i veteöl!) passar bra till. Fina vitvinssåser och såser baserade på musselbuljong är utmärkta, liksom mer asiatiskt influerade såser med skaldjursfond och kokosmjölk och inslag av lime. Det passar också till kokta kötträtter i ljusa buljongsåser, gärna kalvkött med vårprimörer och ett stänk av färska örter, klassiskt pepparrotskött (men minska gärna på pepparroten för den fina humlens skull).
För bästa resultat bör man undvika tydlig sötma i maträtten. Syrlighet och sälta är däremot två smaker som stämmer in på kombinationen med ölets smakbalans. Brynt smör eller smör i såsen balanserar vinets fyllighet på ett bra sätt.
Volym | Pris | Artikelnummer | Sortiment |
---|---|---|---|
750 ml | 50 Kr | 1130701 | Beställning |
750 ml | 47 Kr | 8249601 | Beställning |
Kommentarer
jonas861
m81mlm
nazzty
Siggeikil
GAISAke