Miserere - 1998

RÖDA VINER 13.5%
Premium Wines
Skapades 2007-01-25 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Senaste betygen
Grodan boll
2008-02-21 7
Årgångar
1998
2000
2001
2004
2005
Smaktyp: Röda viner, kryddiga & mustiga
Druvor: Cabernet Sauvignon 25%, Garnacha 25%, Tempranillo 25%, Merlot 15%, Cariñena 10%
Beskrivning: Doften är har mörka, fruktiga inslag av svarta vinbär och blåbär samt kryddiga och mycket aromatiska inslag av nya rostade ekfat i form av svartpeppar, ceder och mynta. Smaken är fyllig och komplex med en de, varm fruktighet av mörka bär. Vinet har en underbar, läskande fruktsyra och kompakta, fint avrundade tanniner samt tydliga, kryddiga inslag av rostad ek och komplexa aromer av cederträ.
Passar till: Detta vin passar utmärkt till smakrika rätter av lamm, nötkött eller vilt. Maten får gärna vara saftig och fet för att binda vinets tanniner och ge en mjukare upplevelse. Producenten rekommenderar att vinet luftas minst två timmar innan servering.
Framställning: Priorat är en starkt kuperat appellation i södra Katalonien där vindruvor har odlats sedan 1100-talet. I många år låg området öde eftersom de flesta vinodlare ansåg att det krävande arbetet i de branta sluttningarna gav dålig avkastning. I början av 80-talet påbörjades en återerövring av Priorat. Det var paret Pastrana & Jarque som tog initiativet till utvecklingen och 1987 grundade de familjeföretaget Costers del Siurana. Man framställer idag några av Spaniens absolut bästa och karaktärsfulla viner. De branta sluttningarna är anledningen till att Priorat har det lägsta skördeuttaget i världen! Normalt tar man ut ca 15 hl per hektar. Vissa lotter ger bara 800 gram druvor per stock vilket motsvarar en halv liter vin per stock! Klimatet i Priorat är hårt med kalla vintrar och heta somrar. Odlingarna skyddas av höga berg vilket ger ett fantastiskt mikroklimat. Jordmånen består av röd skiffer med glimmer. Miserere är en 80 hektar stor vingård som första gången registrerades år 1270. Den ligger belägen på sydliga sluttningar av berget Sierra del Montsant, 300-500 meter över havet. Detta vin är tillverkat av en blandning spanska och franska druvsorter som odlats utan bevattning eller syntetiska bekämpningsmedel och som skördats för hand. Alla druvor har fått jäsa tillsammans 15 dagar i 22-24 graders kontrollerad temperatur med 30 dagars lång maceration. Den malolaktiska jäsningen har skett naturligt. Vinet har sedan lagrats 12 månader på hälften nya och hälften ett år gamla franska 225 liters ekfat från Limousin, Alier och Nevers. Det har tappats om ca 5 ggr manuellt med pump. Slutligen buteljerades vinet ofiltrerat och klarat med dagsfärska äggvitor. Något som är smått unikt är att vinet varje år tillverkas med exakt samma druvsammansättning i samma proportioner vilket gör det till ett mycket intressant årgångsvin.
Lagring: Vinet är mycket fint att dricka nu men det kommer att utvecklas positivt av flera års lagring. Toppen kommer att nås först om 4-6 år och det går att lagra vinet längre än så om bra lagringsmöjligheter finns.
Grodan boll
2008-02-21 7

Liknande artiklar
Kommentarer