Falconaro - 2003

RÖDA VINER 13.5%
Klunk
Skapades 2008-01-23 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Cantine di Dolianova är en av de mest välkända och etablerade vinfirmorna på Sardinien och drivs som ett kooperativ med 600 medlemmar. Vingården är belägen på öns södra sida i regionen Parteolla, i en liten by som heter Dolianova. Vingården grundades redan 1949 och hade en traditionell verksamhet fram till år 2000 då man bestämde sig för att förändra verksamheten och fokusera mer på kvalitetsviner. Genom stora investeringar i ny utrustning har man idag alla tekniska förutsättningar att framställa sina premium produkter. Och framgångarna har kommit snabbt - vinerna har redan vunnit många fina priser. Man satsar stort på de lokala druvsorterna som både har egenskap och potential för att bli högklassiga viner. Barbera, sardo, cannonao, carignano, malvasia, monica, moscato, nuragus, nasco och vermentino odlas på 1.200 hektar. Självklart är vinet det viktigaste men just nu är man extra stolta på gården över de nya etiketterna, som även de lovar gott om innehållet.

Vinifikation: Under sommaren beskärs plantorna varsamt och skördas när druvorna nått optimal mognad. Efter att druvorna krossats och avstjälkats sker macerationen under åtta dagar i kontrolltempererade ståltankar (28 grader). Därefter lagras vinet på franska ekfat där den malolaktiska jäsningen sker. Vinet lagras därefter ytterligare 12 månader på ekfat. Vinet buteljeras och efter 5 månader släpps vinet ut på marknaden.
Doft och smak: Falconaro Rosso är ett rubinrött vin med violetta kanter som går över till det oranga när vinet åldras. I doften som är stor hittar man mogna skogsbär tillsammans med en integrerad fatkaraktär och en viss örtighet. Smaken är koncentrerad av mogna röda bär, torkade örter och man känner en aning vanilj i avrundningen. Serverar man den traditionella Sardinska rätten “gris i grop” (boskapstjuvens sätt att få njuta sitt byte utan att bli upptäckt) så är detta vin ett givet val. Men det passar även utmärkt till lamm, viltgryta eller varför inte till en härlig italiensk buffé.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 129 Kr 8328501 Beställning
Kommentarer