Hur fungerar iGlaset?

–Vi vet vad du gillar! Omöjligt? Läs mera nedan…

Iglaset är ett rating-community, det går I huvudsak ut på att du ska skapa en användare och sedan sätta betyg på så många drycker som möjligt. Genom att kika runt I vår databas så kan du läsa hur producenterna själva beskriver sina produkter och du kan även läsa andra användares recensioner.Betygsättningen är på en skala ett till tio, ett är lägst och tio är högst. Många undrar hur man ska sätta betyg och vi svarar alltid “Som du själv känner” Vi är ute efter din personliga smak.

För varje betygsatt artikel I databasen kommer vi räkna ut ett medelbetyg. Och det är nu som det blir riktigt fiffigt. Vi kollar på Mariestads Export som exempel. I skrivande stund är det runt trehundra betyg satta på den artikeln. Medelbetyget är uträknat till 5.25, rätt OK alltså. Kan vi då säga att alla användare skulle tycka att Mariestads Export är en helt ok öl? Nja.. om vi kikar på hur betygsspridningen ser ut för Mariestads Export så får vi en annan bild..Det verkar visserligen som att den största majoriteten av användarna tycker Mariestads Export ligger mellan 4-6 i betyg, men det finns samtidigt runt ett hundratal användare som antingen tycker mer eller mindre om Mariestads Export. Det är nu som iglasets unika betygsrekommendationer kommer till användning. Eftersom du har satt en massa betyg på andra artiklar i vår databas så kan vi söka igenom de trehundra betygen på Mariestads Export och hitta den användare vars smak är mest lik din. På så sätt kan vi skapa ett ”förväntat betyg” som bättre beskriver din smak än vad enbart ett medelbetyg gör.


Bilden ovan är alltså hämtad från iglaset och gäller för en av våra admins, han gillar överlag inte ljus lager och har satt låga betyg på andra ljusa lager. Därför har han ”hamnat i samma fack” som andra användare med liknande smak. När vi sedan tittar på en ny artikel så kan iglaset kolla vilket betyg hans gelikar har satt. I detta fallet en tvåa.

Nu kanske du som läser detta tänker ”Men jag gillar ju ljus lager, och Mariestads Export är min favorit”. Ingen fara, när du kommer igång på sidan och börjar sätta betyg så kommer vi automatiskt hitta andra användare med liknande smak som dej och direkt börja skapa personliga rekommendationer. I detta exempel skulle alltså du få ett högre ”uppskattat betyg” på Mariestads Export. Smart, eller hur?

Så för att komma igång rekommenderar vi att du direkt går in på sidan, registrerar en ny användare (alla tjänster är helt gratis, och vi spammar inte) och sätter minst ett tjugotal betyg. Kom ihåg att ju fler betyg du sätter, desto säkrare blir dina rekommendationer. Vi tycker dessutom att det är jätteroligt att läsa kommentarer till artiklarna, så var inte blyg – kommentera! Du kommer inom kort att börja se uppskattade betyg och personliga rekommendationer!

Men det är inte allt. Iglaset har drösvis med små fiffiga funktioner...


Vi ”taggar” alla artiklar så att ni snabbt kan lära er mer om vad som gör varje artikel unik (eller kanske inte unik…). Tänk på taggarna som etiketter, nyckelord som beskriver en artikel. I skrivande stund finns uppåt 600 olika taggar och vi har sammanlagt satt uppåt 20000 taggar på artiklarna i databasen.. Tex har Mariestads Export följande taggar:Taggarna kan alltså vara allt mellan druvsort, humletyp, tillverkningssätt osv. Tanken med taggarna är att du som användare snabbt ska kunna identifiera artiklarna och förhoppningsvis hitta (eller kanske undvika) andra liknande produkter. Vi har på agendat att öppna upp taggningsfunktionen så att ni användare kan hjälpa oss beskriva de artiklar som inte vi ännu hunnit med.

Många användare frågade om en ”virtuell källare” för att hålla ordning på sina dyrgripar. Medan vi byggde källarfunktionen så insåg vi ganska snart att en artikels lagringsduglighet skulle återspeglas i hur många källare den fanns i. Så därför har vi börjat att skriva ut antalet källare som en given artikel finns i. Som exempel är Rochefort 10, Chimay Blå, Carnegie Porter och Thomas Hardy’s Ale flitigt förekommande i våra användares källare.Sist men absolut inte minst kommer vi till våra Smartphone-applikationer. Vi har en riktigt riktigt grym applikation för Android-telefoner som några av våra användare utvecklat. Man kommer åt det mesta av iglasets kärnfunktioner, men.. den har en streckkodsläsare också. Det betyder att nästa gång du står på systembolaget och funderar om du ska plocka upp en obskyr Belgisk Orval eller kanske ett Amaronevin för dryga tvåhundringen så är allt du behöver göra att zappa streckkoden med din mobil och vips så får du upp, inte bara ett medelbetyg, utan som bekant även ditt uppskattade betyg. Helt gratis.

Vi hoppas du kommer trivas på iglaset. Innan vi släpper dig fri vill vi bara poängtera att hela denna webbsida är ett ideellt projekt. iglaset är helt oberoende, både politiskt och ekonomiskt. Vi kan inte mickla med betygen så att ett speciellt varumärke gynnas, det hela baseras ju på din smak som du minns! Alla tjänster är gratis. Vi gör inte det här av ekonomiska orsaker, om det var fallet så skulle vi lagt ner för länge sedan!

Syftet med sidan är inte att uppmuntra till ökad konsumtion av alkohol, snarare tvärtom. Vi vill att folk ska vara lite mer medvetna om vad de dricker, hur det smakar och kanske till och med varför. Nån sade ”Livet är för kort för att dricka dålig öl”. Vi håller med, fast tycker att samma filosofi även gäller för vin, whisky, grappa, gin, cider... you name it!

Vi är helt enkelt några vanliga killar som tyckte att det behövdes en sån här webbsida.