Pouilly-Fumé Clos Joanne d'Orion

VITA VINER 12.5%
Skapades 2007-01-09 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Färg: Medelhög intensitet, gul nyans.
Doft: Relativt stor med fruktig krusbärston, tydlig mineralkaraktär och inslag av honung.
Smak: Relativt fyllig med inslag av mineral, vinbär och krusbär.
Konsumtion: 0-3
Användning: Fisk och skaldjur, sallader, grönsakspaj.

Pouilly-Fumé ligger vid Loire-flodens källor, bara några mil från Bourgogne. Tillsammans med tvillingdistriktet Sancerre, har man här blivit berömda för sina mycket friska viner, uteslutande gjorda på druvsorten sauvignon blanc.

Puilly-Fumé har fått sitt namn efter distriktets jordmån, som består av finkornig krita. När det blåser i vingårdarna ser det ut som om det ryker från marken, därav tillnamnet Fumé som betyder rök. Sauvignon blanc har också ett lokalt namn som påminner om röken, nämligen blanc fumé, och detta namn har man lyckats exportera till USA där fatlagrad Sauvignon Blanc brukar kallas Fumé Blanc.

Pouilly Fumé Clos Joanne d´Orion är gjort av vinfirman Gitton, som ligger i granndistriktet Sancerre. Firman startades av Marcel Gitton, men sedan flera år är det sonen Pascal som har skött både tillverkning och marknadsföring av vinerna. Han är utbildad önolog och tillbringar mycket av sin tid ute på firmans 48 hektar vinodlingar.

Vinet är gjort på 100 procent sauvignon blanc från vingården Clos Joanne d´Orion, och jäst på stora ekfat och därefter lagrats en tid på rostfria tankar. Det är Sveriges mest populära Pouilly och har sålts på Systembolaget sedan 1979.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 179 Kr 7654401 Beställning
750 ml 127 Kr 224401 Ordinarie
Liknande artiklar
Kommentarer