The Feral Fox Pinot Noir - 2006

RÖDA VINER 14.5%
Vinovum
Skapades 2007-12-02 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Druvsorter: Pinot Noir (100%)
Lagring: 9 månader på franska barriques såväl nya som 1-3 år gamla
Analyser: Alkohol 14,5%, Syra 6,8 gr/l, Socker 0,7 g/l
Passar till: Medelsmakrika kötträtter och grytor med såser av rött vin som coq au vin. Gärna rätter med en del fett eller krämig konsistens som potatispuré. Wallenbergare med potatispuré och rårörda lingon med skirat smör är en utmärkt kombination!
+ Det mesta i klassiska köket
- Allt för söta anrättningar
Förvaring: Svalt och mörkt i jämn temperatur mellan 10-14 grader
Hållbarhet: Drick 07-10.

Att våga vara annorlunda…
Fyra generationer individualister… Namnet d’Arenberg väcker respekt inte bara i australiska vinkretsar utan i hela vinvärlden. Mest beror det naturligtvis på vinernas kvalitet, men också på den attityd och tankesätt som präglar produktionen. För här gör man allting efter eget huvud och mycket dessutom för hand eller fot. d’Arenberg grundades 1912 av Joseph Osborn, som märkligt nog var absolutist. Just nu är det Chester d’Arenberg Osborn, som sitter vid rodret och även om han, sedan han tillträdde 1984, genomfört omfattande moderniseringar i vingårdar och källare, har han hållit fast vid sina föregångares högst individuella principer. På d’Arenberg görs allting annorlunda. De har gjort individuell egenart till något av en konstform, säger de andra vinproducenterna i McLaren Vale.
Om vinet: De vilda (feral) rävarna som härjar i trakten har fått smak på druvorna från vingårdarna då deras egentliga favorit föda, kaninerna har minskat drastiskt i antal under årens lopp på grund av ett virus. Detta har en mkt positiv effekt då rävarna sprider sin spillning runt omkring i vingårdarna vilket ger naturlig och ren näringsrik gödsel till rankorna i vingården. I området kallar man lite komiskt dessa viner för ”Funky Feral Farting Fox” vilket vi väljer att inte översätta till svenska.
Vinifiering: Under överseende av Chester Osborn har druvorna plockats och omgående fått genomgå en mild pressning. Vinet har därefter fått en naturlig jäsning i stora öppna jästankar med ett stort antal klasar med hela okrossade druvor. Jäsningsperioden är utdragen för att utvinna mer fyllig frukt, bättre struktur och fruktintensivitet. Vinet har fått vila i 9 månader på franska barriques.
Beskrivning av vinet: Färgen är ljusröd i klassiskt Pinot Noir stil. Doften är rik och stor med dominerande karaktär av mogna mörka bär, plommon, boysenbär, jodgubbar och satsumas med en bakgrund av komplex kryddighet, torkade örter, svarta oliver och rostad fänkål(!) .

Vinet är som en korsningen mellan Marlborough och Chambolle stil. Vinet är medelfylligt och har en överdådig mjuk fruktighet med ett brett smakregister i komplex stil. I smaken hittar man boysenbär, jordgubbar, syrliga bär, vilda plommon och en mix av övriga röda bär. Vinet har mogna fasta tanniner och en stramhet som gör vinet elegant, sammansatt och balanserat. Eftersmaken är lång och elegant. Vinet mår bra av att lagras och kan med fördel sparas länge i källaren.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 159 Kr 8355801 Beställning
Kommentarer