3 de Valandraud - 2004

RÖDA VINER 13%
Vinovativa
Skapades 2008-11-25 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2004
2005
3 de Valandraud skapades 2001 eftersom Jean-Luc anser att Virginie numera är ett "eget" vin och inte det andravin som var tanken från början. 3 de Valandraud är alltså numera det egentliga andravinet till Chateau Valandraud... eller snarare till båda två.

Att få prova The Big Boy, alltså Valandraud, är få förunnat men 3 de Valandraud levererar en fin inblick i Jean-Lucs tankar om hur vin från Bordeaux ska smaka.

Uppbyggnaden skiljer sig mycket jämfört med "klassiska" Bordeauxviner eftersom tanninstrukturen är väsentligt mognare. Detta ger ett vin med bättre drickbarhet och helt utan de "gröna" element som ofta kännetecknar regionens viner. 3 de Valandraud är helt enkelt godare!

2004 kommer alltid vara ett underskattat år eftersom det ligger "inklämt" mellan de haussade 2003 och 2005. Årgången är dock värd att titta närmare på och 3 de Valandraud är synnerligen läcker med uttalad finess och en mer påtaglig Terroirkänsla än vanligt.

Årgång: 2004
Produkttyp: Rött vin - torrt
Land: Frankrike
Område: Bordeaux
Druvor: 65% Merlot, 30% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon & Malbec
Klassificering: Saint Emilion Grand Cru AOC
Geografi: Saint Emilion ligger i östra Bordeux.
Smaktyp: Modern
Karaktär: Doftmässigt osar glaset av grafit, björnbär och moreller samt chokladiga fat. Smaken är ännu ung, stram och oförlöst, men medelfyllig med fin koncentration, ypperlig balans och avslutar fräscht och högklassigt. Kan sparas flera år.
Passar till: Smakrika kötträtter med milda tillbehör, t.ex. Grillad, hängmörad biff med rödvinskokta linser och smörstekta kantareller.
Serveringstemperatur: 16°C (Bör luftas i karaff minst 2 timmar)
Total produktion: 15.000 flaskor
Vingård: Valandraud
Jordmån: Lerhaltiga grusjordar med inslag av sand
Antal rankor per hektar: 8.000
Skörd: Manuell i slutet av september
Skördeuttag: 800 gram per ranka
Framställning: I princip samma vinmakningsidéer praktiseras för 3 de Valandraud som för övriga viner, dvs jäsning med manuell nedtryckning av skalhatten (s.k. Pigeage) samt lagring i nya ekfat (225 liter) tillsammans med jästfällningen. Ingen klarning, ingen filtrering.
Lagring: 0-10 år
Socker: 1,6 g/l
Syra: 5,3 g/l
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 289 Kr 9752001 Beställning
Kommentarer