Cicero Rosso - 2010

RÖDA VINER 13%
V&S
Skapades 2009-02-10 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Senaste betygen
shaitan
2012-01-28 5
Det sägs att det odlas över 1000 olika inhemska druvor i Italien. Många av dem odlas bara i en region - eller i endast en del av en region. Det är det som är det unika och personliga med italienska viner.

I Centrala Italien är det främst två druvor som är stora, montepulciano och sangiovese. Montepulciano mognar sent, vill ha varmt klimat och ger stora skördar. Vinerna blir mörka och djupa i färgen och i smaken kan man hitta toner av körsbär, kaffe, tobak och lakrits. Sangiovese är en ytterst komplicerad druva att odla då den blommar tidigt och mognar sent. Den har haft svårt att anpassa sig till andra länder än Italien. Vanliga kännetecken är kryddor, tobak, mörka bär och körsbär, många gånger med en lite kärnkärv avslutning. Sangiovese betyder för övrigt "Jupiters blod".

Efter skörden krossas druvorna lätt. Man använder sedan ett innovativt sätt att vinifiera dem, nämligen kryomacerering. Musten får ligga och dra med de krossade druvorna på mycket låg temperatur. Den låga temperaturen gör att jäsningen inte kan starta och därigenom kan mer frukt- och smakämnen utvinnas ur druvorna, innan garvsyrorna börjar lösas upp i musten. Garvsyrorna börjar lösas upp först när det har bildats alkohol i jäsningsprocessen. Efter cirka tre dagar startas jäsningsprocessen genom tillsats av jäst och temperaturen höjs. Nu börjar också garvsyror att lakas ut i vinet och skaldelarna skiljs därför från musten efter ett par dagars macerering. Vinet har även fått en lätt, väl integrerad, ekfatskaraktär.

Vi har tagit fram ett vin med typisk "italiensk karaktär", frukt och bär, mjuka garvsyror och kryddor, i samarbete med Moncaro och Selezione Barbro Guaccero.

Färg: Relativt hög intensitet, blåröd nyans.
Doft: Medelstor, fruktig och bärig med tydliga toner av körsbär och svarta vinbär.
Smak: Medelfyllig, mycket generöst bärig med tydliga körsbärstoner, pepprig eftersmak och en frisk, läng karaktär.
Druva: Montepulciano 60%, sangiovese 35%, cabernet sauvignon 5%
Lagringsbarhet: 0-2 år
Användning: Allehanda rätter av fläsk-, kyckling- och nötkött, gärna grillade. Pasta med mustig tomatsås, pizza och italienska charkuterier. Ett utmärkt buffévin!
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 59 Kr 238701 Ordinarie
shaitan
2012-01-28 5

Kommentarer